Ga naar de mobiele website
^ Top

"Mijn boodschap: durf te reageren"

GEPESTE JONGEN (16) REGISSEERT ZELF FILM TEGEN PESTEN VANAVOND PREMIÈRE

Michiel met zijn vrienden. Bovenaan: Hanne, Manon, Auréline, Brecht en Matiz. Onderaan: Anna , Chloé, Michiel zelf en Tjorven.
Peter Lanssens Michiel met zijn vrienden. Bovenaan: Hanne, Manon, Auréline, Brecht en Matiz. Onderaan: Anna , Chloé, Michiel zelf en Tjorven.
Een groep van negentien jongeren stelt met trots 'Burn The Pain Away' voor. De regisseur van de film, Michiel Kinds (16) uit Bellegem, werd in de lagere school zelf gepest. "Die tijd is voorbij, omdat ik nu veel assertiever ben", vertelt hij. De film gaat vanavond in première en wordt later in verschillende basisscholen verspreid.

Een film tegen pesten laten maken door iemand die zelf gepest werd, dat moet wel de moeite van het bekijken waard zijn. 'Burn The Pain Away', een film van 1 uur en 5 minuten, is van de hand van Michiel Kinds. Hij zit goed in zijn vel nu, in het vijfde jaar van het Guldensporencollege Kaai in Kortrijk. Maar als kind, in de vrije basisschool in Bellegem, werd hij mentaal gepest. Hij werd er vaak uitgelachen en gekwetst door een 'anti Michiel groepje'.


"De pesters voelden dat ik kwetsbaar was, want ik ben emotioneel gevoelig", vertelt Michiel. De kentering kwam er op het einde van het zesde leerjaar. Toen hij, om zich te wapenen voor het secundair, een assertiviteitstraining volgde bij een psychologe. "Ik ben veel assertiever nu en ik toon mijn gevoeligheid niet zo veel meer. Dat is ook de boodschap van de film. Durf te reageren", aldus Michiel.


Dat vindt ook hoofdactrice Chloé Boyart (15) uit Spiere-Helkijn. Zij is in de film Kato, een meisje dat gepest wordt door twee jongens. "Laat je nooit doen door pesters", benadrukt ze. "Stop je niet weg en verzet je. Zo daalt het vertrouwen van de pesters en haken ze uiteindelijk af."

In de film wordt Kato door twee jongens gepest.
Peter Lanssens In de film wordt Kato door twee jongens gepest.

The Voice Kids

De voorbereidingen startten in november 2015. Tjorven Ghilgemyn (16) uit Spiere-Helkijn, Matiz Criel (16) uit Kortrijk en Michiel Kinds schreven het verhaal, waarna Michiel het scenario uitwerkte. Anke Huysentruyt (15) uit Marke, die begin 2016 de finale van het VTM-programma The Voice Kids haalde, coverde voor de film het liedje 'Grand Piano' van de Trinidadiaans-Amerikaanse rapster Nicki Minaj. De opnames voor de film vonden in juli 2016 plaats, vooral in het Don Boscocollege. Michiel volgde tot en met het vierde secundair namelijk les in Don Bosco. "Er waren ook elders opnames, zoals bij het uitkijkpunt Libel op Hoog Kortrijk en bij mensen thuis. Er werd zelfs in mijn eigen slaapkamer gefilmd", zegt Michiel. "We hebben de film zelf gefinancierd. Mijn papa kocht een camera, terwijl ik zelf het nodige audiomateriaal aanschafte."

Horror

De film gaat vanavond in première in de Budascoop in Kortrijk. "Het is de bedoeling om de film daarna op een USB-stick te zetten en die zo te verspreiden in basisscholen, om leerlingen er te sensibiliseren tegen pesten", vertelt Michiel. "De vrije basisschool in Bellegem heeft al interesse. De film is dan ook niet te zwaar. Zo komt het thema zelfmoord bewust niet aan bod. Het wordt speels in beeld gebracht, ideaal voor lagere scholieren. En het loopt goed af, want het gepeste meisje krijgt in de film hulp uit onverwachte hoek. We zijn allemaal trots op het resultaat."


Michiel bereidt met Eclipse al een volgende film voor. Een horrorfilm, waarin toeval als onderwerp aan bod komt. "Ik hou wel van horror", lacht Michiel. "Zo ben ik een grote fan van de Amerikaanse horrorfilm 'The Conjuring'. Of ik zelf geen professioneel regisseur wil worden? Graag, maar ik weet het nog niet goed. Ik doe ook heel graag informaticabeheer."


Er zijn nog enkele plaatsen voor wie om 20.15 uur de film van Michiel tegen pesten wil zien in de Budascoop. Tickets kosten vijf euro en moeten op voorhand betaald worden.


Meer informatie over de première en de film via www.mkproductions.be/burnthepainaway of via www.facebook.com/burnthepainaway.

Meer over


Meld een bug