"Ik deed m'n plicht, meer niet"

MOTORRIJDER (24) BLIJFT BESCHEIDEN NA HELDENDAAD IN BELLEGEM

Nadat een aanhangwagen loskwam van een tractor, belandde deze tegen de gevel van een woning op de hoek met de Dottenijsestraat.
Hans Verbeke Nadat een aanhangwagen loskwam van een tractor, belandde deze tegen de gevel van een woning op de hoek met de Dottenijsestraat.
Zelfstandig tuinaanlegger Giorgio Derycke uit Aalbeke werd ook gisteren nog door tal van vrienden en kennissen aangesproken over zijn heldendaad. Toen zaterdag langs de Bellegemsestraat een aanhangwagen was losgeraakt van een tractor, waarschuwde hij het verkeer en voorkwam zo heel wat ellende. "Niemand raakte gewond, dat is het allerbelangrijkste", wuift hij alle lof weg.

Het mooie herfstweer deed Giorgio Derycke (24) zaterdagvoormiddag besluiten om zijn rode Ducati-motorfiets van stal te halen om naar een afspraak bij een klant te rijden. "Toen ik van Bellegemplaats in de richting van de Doornikserijksweg reed, kruiste ik een tractor met aanhangwagen. Die had net halt gehouden om enkele tegenliggers door te laten. Toen de tractor weer vertrok, zag ik dat de aanhangwagen bleef staan. Ik deed teken naar de bestuurder, die nog niks in de gaten had."

Motorrijder Giorgio Derycke (24) uit Aalbeke.
Hans Verbeke Motorrijder Giorgio Derycke (24) uit Aalbeke.

Gebaren

Giorgio besefte het gevaar. "De straat ligt op een helling. Een seconde of vijf, bleef de aanhangwagen nog netjes staan, maar dan begon hij plots naar beneden te bollen." Giorgio handelde in een reflex. "Achter de aanhangwagen stonden vijf of zes auto's in een kleine file. Enkelen toeterden al omdat ze niet konden doorrijden. Alleen de bestuurder van de eerste wagen had in de gaten wat er aan het gebeuren was. Met gebaren maakte ik duidelijk dat ze snel aan de kant moesten. Gelukkig snapte iedereen me snel. Links en rechts schoten auto's opritten en voetpaden op. Ik kon ook enkele fietsers en voetgangers waarschuwen. Ondertussen maakte de aanhangwagen almaar meer vaart. Een dikke honderd meter verder, in een kleine bocht, reed hij in de gevel van de woning op de hoek met de Dottenijsestraat."

Enorme klap

Giorgio had zichzelf op dat moment ook al in veiligheid gebracht.


"De klap was enorm. Door het vrijgekomen puin kwam er een stofwolk vrij. Ik ben afgestapt om te gaan zien of er slachtoffers waren. Dat bleek gelukkig niet het geval. Daarop ben ik weggereden. Een twintigtal mensen had zich toen al verzameld op de plaats van het ongeval, ik kon er niks meer doen." Het ongeval bleef afgelopen weekend door het hoofd spoken van Giorgio.


"Het is onwaarschijnlijk dat daar geen slachtoffers gevallen zijn", beseft hij. "Of je dat op mijn rekening mag schrijven? Misschien een beetje. Veel mensen hebben me intussen aangesproken op wat er gebeurd is. Maar ik voel me geen held. Ik deed gewoon wat moest", besluit de jonge tuinaanlegger.