"Hij was méér dan man achter Vis in de Leie"

DAMAST TOONT PREVIEW VAN DOCU OVER JOHNY TURBO

Karlheinz Chambaere (KHProductions) met Laban Carlier, de zoon van Johny Turbo.
Joke Couvreur Karlheinz Chambaere (KHProductions) met Laban Carlier, de zoon van Johny Turbo.
Met de Turbomentary, waarvan donderdag een exclusieve preview wordt vertoond in het Kortrijkse Kaffee Damast, brengt Karlheinz Chambaere documentairegewijs een eerbetoon aan Ivan Carlier, alias Johny Turbo. Ook z'n zoon Laban Carlier werkte eraan mee. "Iedereen denkt mijn vader te kennen. Ik hoop dat deze docu hem recht doet."

"Ik wil de mensen kletsen geven, de man achter de figuur Johny Turbo laten zien. Ivan Carlier was veel meer dan de Kortrijkse volkszanger die scoorde met onder meer 'Vis in de Leie'. Voor de periode als Johny Turbo had hij ook een mooie carrière als muzikant en werkte hij samen met Freddy Breck, Liliane Saint-Pierre en Vader Abraham. Die ongekende kanten wilde ik belichten." Aan het woord is Karlheinz Chambaere van het Menense KHProductions, de man die 2,5 jaar geleden het initiatief nam voor een documentaire over Ivan Carlier die in 2000 op 44-jarige leeftijd overleed.


Karlheinz ontdekte dat hij veel gemeen had met de man. "Ik ben net als hij slagwerker en werkte samen met dezelfde muzikanten als Johny Turbo. Verder begeleid ik ook dezelfde artiesten als Ivan Carlier."


Voor de Turbomentary ging Karlheinz op zoek naar foto's en beeld- en geluidsfragmenten Hij blikte getuigenissen in van vrienden en muzikanten. Zo komen onder meer mentalist Gili, Wim Opbrouck, Frank Valentino en Wannes Capelle aan het woord. Maar ook familieleden, zoals zijn zoon Laban Carlier die in Roeselare Barlaban uitbaat, verleenden hun medewerking. Laban stelde zich aanvankelijk afwachtend op. "Er komen wel vaker mensen bij me over de vloer die me melden dat ze iets willen doen met mijn vaders muziek. Meestal gaat het om een plaat releasen of een cd heruitgeven. En meestal zie ik daar nooit een resultaat van."De uitverkochte preview van de Turbomentary wordt ook voor hem een première. "Ik ben bijzonder nieuwsgierig", vertelt Laban. "Hoewel ik er niet mee te koop dat ik de zoon ben van Johny Turbo, ben ik wel degelijk fier op m'n pa. Maar iedereen denkt dat ze hem kenden en heeft een mening klaar, terwijl de meesten z'n echte naam niet eens weten. Ik hoop dat Karlheinz hem geportretteerd heeft zoals hij was."

Een beeld van Johny Turbo uit de oude doos.
Joke Couvreur Een beeld van Johny Turbo uit de oude doos.

Vertrouwen winnen

Donderdag wordt maar een preview getoond. "De komende maanden wil ik de afgewerkte versie releasen op DVD", zegt Karlheinz. "Tijdens de preview worden nog enkele shots genomen die ik wil verwerken. Bovendien ga ik ervan uit dat dit de enige documentaire is die ooit gemaakt zal worden over Ivan. Die moet 100 procent in orde zijn. Ik hoop via de preview het vertrouwen te winnen van mensen die nog verborgen items hebben die een meerwaarde kunnen zijn."Meer op de Facebookpagina TURBO - a Turbomentary.