"Het is wel leuk om de geschiedenis van je stad na te spelen"

100 FIGURANTEN HELPEN MEE AAN MUSICAL OVER WERELDOORLOGEN

De figuranten moesten tijdens de opnames onder andere uitbundig juichen en lopen, want de Duitsers zijn uit de stad verdreven.
Petit De figuranten moesten tijdens de opnames onder andere uitbundig juichen en lopen, want de Duitsers zijn uit de stad verdreven.
In Menen werden de Duitsers afgelopen weekend voor een derde keer verdreven. Jean-Pierre Lepoutre maakt in opdracht van Rotary Club Menen de musical 'Oorlog en Vrede in Menen', en zaterdag en zondag stonden daarvan opnames gepland. Honderd figuranten en acteurs hebben de bevrijding na WO I en WO II in beeld gebracht.

In CC De Steiger staat op 27 en 28 januari 2018 de voorstelling 'Oorlog en Vrede' op het programma, een musical die het verhaal vertelt van de bevrijding na de Eerste en Tweede Wereldoorlog. De opbrengst van de voorstellingen gaan naar de sociale projecten van Rotary Club Menen. Een orkest en koor zullen voor live muziek en zang zorgen en tussen de verschillende nummers door wordt een kortfilm vertoond. De meeste scènes voor die kortfilm werden afgelopen weekend ingeblikt.

Ilse Henderyckx en dochter Norah deden ook mee.
Petit Ilse Henderyckx en dochter Norah deden ook mee.

Voorbereiding

Zaterdag streek de opnameploeg onder andere neer in de Benedictinessenstraat, Wervikstraat en Ieperstraat en in Park Ter Walle. Daar werden scènes rond de bevrijding na de Eerste Wereldoorlog gedraaid. Zondag werd een achtervolgingsscène opgenomen aan de oude sluizen en de Grote Markt vormde het schouwtoneel voor een grootse bevrijdingsscène na de Tweede Wereldoorlog. Dat veel tijd en energie gekropen is in de voorbereiding van de twee filmdagen werd al snel duidelijk. Alleen al genoeg kledij uit die tijd bij elkaar krijgen voor de honderd acteurs en figuranten vormde een uitdaging op zich. Er waren ook legervoertuigen geregeld voor de intrede van de Engelse en Poolse soldaten op de Grote Markt en de film crew had voor rookeffecten gezorgd om de Duitser 'uit te roken' uit de bunker op de Koekuit. "Jean-Pierre Lepoutre is een jaar bezig geweest om alles tot in de puntjes te regelen", zegt hulpregisseur Joost Devos.


Een film opnemen die zich honderd en zeventig jaar geleden afspeelt, in een omgeving die de voorbije eeuw toch flink veranderd is, is niet eenvoudig. "Maar we hebben met de heemkundige kring samen gezeten om de kortfilm zo waarheidsgetrouw mogelijk te maken. Op de Grote Markt is de ene kant volledig vernieuwd sinds de Tweede Wereldoorlog, daarom brengen we enkel de kant in beeld met gebouwen die er toen ook al stonden."

De Duitse soldaten slaan op de vlucht.
Petit De Duitse soldaten slaan op de vlucht.

Figuranten

Genoeg figuranten vinden, bleek geen probleem. Lieve Dermout uit Wevelgem zit in het koor dat meewerkt aan de voorstelling volgend jaar. "Toen ik hoorde dat Jean-Pierre nog figuranten zocht, heb ik niet geaarzeld. Ik heb enkele kledingstukken gevonden in de Kringloopwinkel, de rest heb ik kunnen lenen. Mijn schoenen zijn wel iets te groot, nogal vervelend als we de Duitsers achterna moeten lopen."


Ook Ilse Henderyckx deed maar wat graag mee. "Ik speel toneel bij Cie Tabloo Menen. De Rotary Club heeft ons gevraagd of onze toneelclub wat figuranten kon aanleveren en we zijn met twintig op die uitnodiging ingegaan. We hebben veel kostuums hangen en onze kostuumverantwoordelijke is meteen in onze collectie gedoken. Het is wel interessant om een stukje geschiedenis van onze stad na te spelen. Ik heb mijn kinderen Thomas en Norah Delepaut dan ook meegebracht vandaag."

Deze knul had wel zin om de vijand een lesje te leren.
Petit Deze knul had wel zin om de vijand een lesje te leren.