"Die topacteurs? Toffe mensen om mee te werken"

FILM THOMAS BAERT, EERSTE REGISSEUR MET DOWN, ZATERDAG IN PREMIÈRE

Henk Deleu
De kortfilm van Thomas Baert (42) uit Avelgem, de eerste Belgische regisseur met het downsyndroom, gaat zaterdag in première. Samen met Lukas Bossuyt maakte hij een prent over zijn overleden ouders die op hem toekijken vanuit de hemel. Met Werner De Smedt, Sandrine André en Bart Hollanders - die Thomas speelt - doet er een sterke cast mee. "Toffe mensen om mee te werken", vindt Thomas.

Acteurs met het syndroom van Down kent Vlaanderen intussen dankzij de één-serie 'Tytgat Chocolat'. Maar wat Thomas Baert doet, is minstens even knap. Thomas groeide op in Ronse, waar hij samen met zijn ouders woonde. "Mijn moeder is 5 jaar geleden gestorven, mijn vader is vorig jaar overleden", vertelt hij.


Het was in de periode dat zijn vader ziek werd en even later stierf, dat hij Lukas Bossuyt leerde kennen. Die regisseur werd door de sociaal-artistieke vzw Wit.h gevraagd om een film te maken over kunstenaars met een mentale beperking, die met '1000 patronen' tentoonstellen in het Kortrijkse textielmuseum Texture.


"Ik wist niet goed hoe ik die mensen het best in beeld kon brengen", vertelt Lukas. "Toen ik geregeld met Thomas over zijn vader praatte, kreeg ik het idee om het gekregen budget door te schuiven, en Thomas gewoon de kans te geven om zélf een film te maken." De twee zaten urenlang samen, Thomas vertelde verhaal na verhaal over de tijd die hij met zijn ouders doorbracht, en over hoe hij het nu aanvoelt alsof ze uit de hemel naar hem kijken. "Bij alles wat ik doe, denk ik aan hen", vertelt Thomas. "Ik leg 's morgens de kleren klaar die mijn moeder me graag zou zien dragen die dag, en ik rij het gras af zoals mijn vader zo vaak deed."

Thomas Baert geeft Bart Hollanders en Werner De Smedt instructies op de set.
Makers film Thomas Baert geeft Bart Hollanders en Werner De Smedt instructies op de set.

'Familie'-fan

Thomas had de film, getiteld 'Na de dood in de hemel', niet in zijn eentje kunnen maken. "Maar hij heeft wél een heel grote inbreng gehad", zegt Lukas. "Hij was het die aanwijzingen gaf op de set, hij bepaalde waar de camera stond en wat gefilmd moest worden." De opnames vonden vier dagen in juni plaats, onder meer in de ouderlijke woning van Thomas in Ronse. De Avelgemnaar selecteerde ook zelf de acteurs voor de rollen in zijn film. Thomas is een grote 'Familie'-fan, en die voorliefde voor de soap heeft flink meegespeeld toen hij Sandrine André en Werner De Smedt uitkoos. "Want ik zie hen graag spelen in 'Familie'", glimlacht Thomas. Hij schoof drie acteurs naar voren die 'zijn' rol op zich konden nemen: Rik Verheye, Matteo Simoni en Bart Hollanders. Niet toevallig drie jonge acteurs uit 'Callboys', een ander programma waar Thomas met plezier naar gekeken heeft. Het werd uiteindelijk Bart Hollanders. "Thomas heeft inderdaad niet voor een acteur met het syndroom van Down gekozen", zegt Lukas. "Thomas ziet zichzelf immers niet als iemand die anders is dan anderen. Dus speelt een 'gewone' acteur zijn rol."


Er is in elk geval een topcast te zien in de film. "En ook voor de montage en filmmuziek hebben we met Philippe Ravoet en Steve Willaert sterke namen", zegt Lukas.

In de zetel van zijn ouderlijk huis in Ronse, waar in juni opnames plaatsvonden.
Makers film In de zetel van zijn ouderlijk huis in Ronse, waar in juni opnames plaatsvonden.

Volgende film

Hoe dat financieel allemaal mogelijk was? "Laat ons zeggen dat zowat iedereen tegen zijn best mogelijke tarief heeft gewerkt, omdat ze ons project zo genegen waren", klinkt het. "Ik vond het allemaal geweldig toffe mensen om mee samen te werken", zegt Thomas, die al luidop droomt van een volgende film.


'Na de dood in de hemel' gaat nu zaterdag om 19 uur in première in textielmuseum Texture in Kortrijk.