"De Coene kan burgemeester worden"

CD&V 4.0, SP.A EN GROEN MOGELIJK MET ELKAAR IN ZEE

Volgens kwatongen zint CD&V op wraak na de 'coup' van Open Vld in 2012. Een coalitie met Groen en sp.a lijkt niet uitgesloten.
Henk Deleu Volgens kwatongen zint CD&V op wraak na de 'coup' van Open Vld in 2012. Een coalitie met Groen en sp.a lijkt niet uitgesloten.
Het staat niet vast dat de huidige coalitie aan zet blijft in Kortrijk. CD&V 4.0, sp.a en Groen gaan mogelijk met elkaar in zee. "De Coene kan burgemeester worden", zegt politicoloog Bouteca.

Indien de kaarten goed liggen zondagavond 14 oktober, is een stadsbestuur met CD&V 4.0, sp.a en Groen een optie. De christendemocraten, zes jaar geleden na 148 jaar in de oppositie geduwd, zinnen op wraak en willen Vincent Van Quickenborne (Open Vld) van Team Burgemeester buitenspel zetten. Daar hameren politieke bronnen, die anoniem blijven, al weken op. "95 procent van CD&V 4.0 is het idee genegen", klinkt het. Is er dan een voorakkoord? "Helemaal niet", benadrukt lijstduwer Stefaan De Clerck (CD&V 4.0). "We staan wel open voor verschillende formules, met respect voor de verkiezingsresultaten." Philippe De Coene (sp.a) reageerde enkele weken geleden zo: "Het is 'fake news', er is geen gesprek geweest. Ik doe niet mee aan tactisch gemanoeuvreer." Tot het vorige zondag op de voorstelling van de sp.a-lijst plots zo klonk. "We sluiten niets uit. We willen het verschil maken met sp.a en een rol van betekenis spelen." Ook politicoloog Nicolas Bouteca vindt de piste geloofwaardig. "Het klikt tussen CD&V 4.0 en Groen én het is voor De Coene de enige manier om burgemeester te worden", zegt Bouteca. Kortrijk zou zo de eerste socialistische burgemeester ooit krijgen. "De vraag is wel of De Coene dat risico zou nemen, want het zou wellicht met een krappe meerderheid zijn", vervolgt Bouteca. "En kunnen sp.a en Groen nog door dezelfde deur?", vraagt Bouteca zich af. "Politiek gaat over samenwerken. Er is geen probleem met sp.a, we willen meebesturen", reageert kopman David Wemel van Groen.

Philippe De Coene.
Maxime Petit Philippe De Coene.

Afspraken

Hallo Van Quickenborne? "Ik sluit niets uit, maar maak me niet te veel zorgen", zei de burgemeester eerder. Dus doet het huidige stadsbestuur met Team Burgemeester (Open Vld), sp.a en N-VA toch verder? "Er is geen voorakkoord. De Kortrijkzanen beslissen", aldus Van Quickenborne. "Ik vermoed dat daar wél een afspraak over is", reageert Bouteca. "Als dat zo is, hebben de kiezers het recht om dat te weten. Vraag is wel of die afspraak overeind blijft, indien er na de verkiezingen dus andere opties zijn", stelt Bouteca. Ook een coalitie tussen CD&V 4.0 en N-VA gaat rond, al is die kans erg klein. "Nationaal klikt het niet en wellicht halen ze geen meerderheid", zegt Bouteca. "We willen een comfortabele coalitie met partijen die vooruit gaan", zegt N-VA-kopman Axel Ronse.


Tot slot: nuchter bekeken lijkt zelfs een coalitie tussen CD&V 4.0 en Team Burgemeester mathematisch mogelijk. "Het lijkt de enige mogelijke bipartite. Al is de afkeer wellicht véél te groot", besluit Bouteca.