"Dankzij jouw organen zijn acht mensen geholpen"

VERDRIET ÉN TROOST BIJ UITVAART RALLYRIJDER MATHIAS VIAENE (41)

Op het bijzondere bidprentje zie je wie of wat Mathias Viaene dierbaar was.
Foto Hans Verbeke Op het bijzondere bidprentje zie je wie of wat Mathias Viaene dierbaar was.
"Ons verdriet is groot, maar het is mooi dat dankzij jouw organen acht mensen werden geholpen." Maria Dujardyn, de moeder van de overleden rallyrijder Mathias Viaene (41), zocht tijdens de uitvaartdienst troost. "Slaap zacht, droom fijn en ontwaak in zonneschijn", sprak dochter Stella (11).

De urne met daarrond een bloemenkrans, een geschilderd portret van Mathias, zijn racehelm en handschoenen: het leek in het crematorium Uitzicht in Kortrijk een onwezenlijk zicht voor de honderden mensen die een laatste groet brachten aan de populaire ondernemer en rallyrijder uit Waregem. Mathias 'Matti' Viaene stierf op 19 november onverwacht aan de gevolgen van een hersenbloeding. De uitvaart volgde net na het weekend waarin de Zes Uren van Kortrijk werd gereden, de rallywedstrijd waarin Viaene een opgemerkte comeback wilde maken.

Snoepkast

Dochter Stella, amper 11 jaar, vond tijdens de plechtigheid de moed om als eerste te spreken. "Liefste papa, 'daddy cool', kon ik je nog maar een plakzoen geven en nog één keer vasthouden. Je verlaat ons veel te vroeg, ik wou je helemaal niet kwijt. Twee handen op één buik, dat waren wij. En nu moet ik afscheid van je nemen." Maria Dujardyn, de moeder van Mathias, liet een tekst voorlezen. "Je was een 'specialleke', wist heel goed wat je wou. De rallymicrobe kreeg je al vroeg van je pa (Ivan, destijds ook een verdienstelijk rallyrijder, red.), toen je meeging op training en achteraan in de wagen dooreengeschud werd. Jij en school, dat ging niet samen. Een drama was het, tot je gestopt was. Daarna zocht je professioneel naar het gat in de markt, met succes", verwees Maria naar het beletteringsbedrijf Tsubo Sign & Graphics, dat Mathias samen met zijn zus runde. "Het laatste jaar woonde je weer bij ons in, omdat de loft waar je met Stella zou gaan wonen, nog niet klaar was. Ik merkte het in de snoepkast. Die moest veel sneller dan anders worden aangevuld. Ons verdriet is groot, maar het is mooi dat dankzij jouw organen acht mensen werden geholpen."

Sunshine Reggae

Ook schoonbroer Mario Derock had het in zijn voorgelezen tekst over de schooltijd van Mathias. "Een ramp was het, zeker in het humaniora. 'Wat zal daar ooit van worden?', klonk het op school. Maar zie, je schopte het heel ver. Misschien was dat wel jouw probleem, dat het te traag ging op school. Voor jou moest het vooruit gaan. Je brein was gemaakt om met 200 per uur door de bochten van het leven te razen. Je rebelse trekjes liggen ongetwijfeld aan de basis van je sportieve en commerciële succes. Maar verstrooid zou je altijd blijven. Zo slaagde je er na amper een halve dag al in om jezelf op te sluiten in je nieuwe bedrijfsgebouw." Ex-vrouw Julie Delesie had het over "de superpapa van onze mooie dochter. Rally was je eerste liefde. Jij wordt van daarboven nu onze copiloot. Want jou vervangen, is niet mogelijk. Ik ben trots op je, lieve papa, knappe man." Zus Stefanie sprak over haar Tsubo-makker. "Jammer dat je maar zo kort van je grote droom kon genieten. Ik zal proberen je levenswerk verder te zetten, maar neem het me niet kwalijk als ik daar niet in slaag." Onder meer het lied 'Beautiful Freak' van Eels weerklonk door het crematorium. Maar de uitvaartdienst eindigde, zoals Mathias het zelf gewild zou hebben, met een vrolijke noot. 'Sunshine Reggae' van Laid Back deed 'Matti' uitgeleide.