"CD&V zál opnieuw besturen"

HANNELORE VANHOENACKER TREKT LIJST CHRISTENDEMOCRATEN

Christine Depuydt, Hannelore Vanhoenacker en Roel Deseyn trekken de CD&V-lijst. Voorzitter Jean de Bethune (rechts) is tevreden.
Henk Deleu Christine Depuydt, Hannelore Vanhoenacker en Roel Deseyn trekken de CD&V-lijst. Voorzitter Jean de Bethune (rechts) is tevreden.
CD&V gaat naar de gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2018 met lijsttrekker Hannelore Vanhoenacker (45) uit Marke, op twee Roel Deseyn (40) uit Bellegem en op drie Christine Depuydt (53) uit Kortrijk.

"CD&V zál opnieuw besturen." Die uitspraak komt van Hannelore Vanhoenacker. De uitdaging is immens. Want de christendemocraten belandden in 2013 na 148 jaar onafgebroken katholieke heerschappij in de oppositie. Uit die oppositie terugknokken is niet evident. En het zal voor de nieuwe top drie van CD&V niet makkelijk zijn om de resultaten te benaderen van de top drie tijdens de verkiezingen in 2012. Vanhoenacker (1.127 stemmen vanop plaats 9), Deseyn (1.477 stemmen als lijstduwer) en Depuydt (1.859 stemmen vanop plaats 6) kregen toen samen 4.463 naamstemmen. Dat waren er 10.177 (!) minder dan kopman Stefaan De Clerck, Franceska Verhenne op twee en Lieven Lybeer op drie. Kopplaatsen halen altijd meer stemmen. Maar het verschil is wel érg groot.

Machogehalte

Toch is het vertrouwen groot. "Het huidige beleid (Open Vld, N-VA en sp.a, nvdr.) heeft een hoog machogehalte, het is tijd voor vrouwelijk leiderschap", stelt Vanhoenacker.


"Twee dames in de top drie van een politieke partij, dat is nieuw in Kortrijk", zegt CD&V-voorzitter Jean de Bethune. "En meer dan de helft van de mensen op onze lijst zal jong zijn", aldus de Bethune. Is Vanhoenacker, die met Helix een verzekeringskantoor runt in de Loofstraat, kandidaat-burgemeester? "We zijn bereid om de burgemeester te leveren, maar we zetten er geen naam op", zegt Vanhoenacker.

Geen haantjesgevecht

Veel Kortrijkzanen verwachtten gewezen schepen Christine Depuydt, met haar 17 jaar ervaring in de gemeenteraad, als CD&V-lijsttrekker. "Er is daar geen ruzie over gemaakt", zegt de echtgenote van advocaat Jan Leysen.


"We kiezen voor verjonging. Dus eis ik mijn anciënniteit niet op. Deze top drie stapt als ploeg naar de kiezer. Meer nog: we gaan elkaar afwisselen op debatten", aldus Depuydt. Hannelore Vanhoenacker, fractieleidster in de gemeenteraad, vreest politieke kleppers zoals Vincent Van Quickenborne (Open Vld) en Philippe De Coene (sp.a) niet.


"Ik ga uit van eigen sterkte. Voor een haantjesgevecht moeten ze niet bij mij zijn. Ik ga voor inhoud", aldus Hannelore Vanhoenacker. CD&V wil de grootste partij blijven en reikt de hand naar partijen om samen te werken, met uitzondering van Vlaams Belang en PvdA. Gewezen burgemeester Stefaan De Clerck wordt wellicht lijstduwer, al is dat volgens Jean de Bethune nu plots nog niet zeker. Gewezen schepen Stefaan Bral uit Bissegem komt niet meer op. De andere namen op de CD&V-lijst volgen later.