"Al vijf meldingen van ongeruste buren"

NACHTELIJK TOEGANGSVERBOD OP V-TEX-SITE NA KLACHTEN OVER OVERLAST

De V-Tex-site na klachten over overlast.
Alexander Haezebrouck De V-Tex-site na klachten over overlast.
De stad voert vanaf vandaag een nachtelijk toegangsverbod in voor twee maanden op de site V-Tex in de Sint-Janswijk na overlastklachten. "De schrik bij de buurt zat er in, zeker nadat één buurman slagen had gekregen", zegt OCMW-voorzitter en buurtbewoner Philippe De Coene.

"In enkele weken tijd kreeg ik vijf meldingen van bezorgde buurtbewoners die vlak aan de ingang van de V-Tex-site wonen", vertelt OCMW-voorzitter en buurtbewoner Philippe De Coene. "Ze hadden het vooral over zwaar geroep van jongeren 's nachts en het telkens op en af rijden van auto's op de site wanneer het donker is. Zo'n twee weken geleden liep het volledig uit de hand toen een buurtbewoner ook effectief geslagen werd door jongeren." Naar verluidt zou de man de jongeren proberen te filmen hebben en was dat niet naar hun zin. "Ik ben zelf een paar keer gaan kijken en heb ook de politie verwittigd. Toen ik aan die jongeren vroeg wat ze zo laat op het terrein deden, konden ze daar geen deftig antwoord op geven. Het waren ook geen jongeren van Kortrijk maar van steden en gemeenten van zeker zo'n 10 tot 15 kilometer verder."


De Coene kaartte het probleem aan op de gemeenteraad en er werden maatregelen genomen. "Daar wordt drugs verhandeld en er is een klassiek overlastprobleem", zegt burgemeester Van Quickenborne. "We hebben beslist dat vanaf vandaag er een toegangsverbod is vanaf 18 uur 's avonds tot en met 6 uur 's morgens en dat tot en met 30 november."


Wie toch betrapt wordt, riskeert een gasboete tot 360 euro. Het verbod geldt niet voor het parkeergedeelte en het pleintje aan de ingang van het poortgebouw.

Jongeren zouden 's nachts amok maken op de site V-Tex.
Alexander Haezebrouck Jongeren zouden 's nachts amok maken op de site V-Tex.

Boomhutten

De stad plant ook een opkuisbeurt van de volledige site. Het terrein is totaal verloederd en ligt vol plastic, afval, sigarettenpeuken en glasscherven. Ook de picknickbankjes en de boomhutten verdwijnen. "Waarom dat nodig is, begrijp ik niet", zegt buurtbewoner Nico Haemers. "Er is al zo weinig groen, en die plekjes gaan ze ons nu ook afnemen." De Coene begrijpt de reactie. "Maar de maatregel is echt wel nodig", benadrukt hij. "Die jongemannen gebruiken die zaken. We hebben trouwens ook in het leegstaand gebouw van de V-tex een versleten zetel en een salontafeltje gevonden. Ze voelden zich daar dus blijkbaar wel op hun gemak."

Eindelijk opgekuist

De meeste buurtbewoners zijn opgelucht dat het terrein eindelijk eens opgekuist wordt. "We durven onze kinderen niet alleen laten spelen op het terrein", klinkt het. "Het ligt vol afval, houtlokken en naalden. Dat is jammer, want de site heeft echt wel veel potentie." Volgens Van Quickenborne gaat het om een tijdelijk probleem. "Eens het kouder zal worden, zal de overlast ook minder zijn. Bovendien zijn er ook bouwplannen op een gedeelte van de site."