"Actie uit dankbaarheid voor goede zorgen voor zoon"

OUDERS VEILEN VOETBALTRUITJES TEN VOORDELE VAN DE KIEM

Vrienden en familie scharen zich achter de actie van Catherine Deschodt (vooraan, in truitje met nummer 15) en Marnix Pattyn (nummer 8).
Foto Deleu Vrienden en familie scharen zich achter de actie van Catherine Deschodt (vooraan, in truitje met nummer 15) en Marnix Pattyn (nummer 8).
Marnix Pattyn en Catherine Deschodt uit Bissegem veilen sporttruitjes ten voordele van De Kiem in Gavere, een therapeutisch centrum. Ze willen iets terugdoen voor de instelling waar hun zoon, Nicolas, zeven maanden lang verbleef. In juni 2016 stapte de jongeman uit het leven toen het gevecht tegen zijn verslaving hem te veel werd. Hij was 27 jaar. "Maar we zijn De Kiem erg dankbaar voor de goeie zorgen", klinkt het bij het koppel.

Eind vorig jaar, tijdens Music for Life, besloten Marnix Pattyn en Catherine Deschodt uit Bissegem om voor de volgende editie ook iets te doen voor een goed doel. De Kiem in Gavere, een instelling waar mensen met een drugsverslaving zich kunnen laten behandelen, had veel goeds gedaan voor hun zoon en met een benefietactie zouden ze iets terug kunnen doen. Ze krijgen hiervoor hulp van hun dochter Charlotte en schoonzoon Frederique Delatter.

Nicolas Pattyn.
Nicolas Pattyn.

Superlieve jongen

"We noemen drugs niet graag bij naam. Het was het 'zwarte beest' dat zich in Nicolas had genesteld, waar hij maar niet vanaf raakte. Hij heeft geprobeerd, hoor. Bij verschillende instanties is hij gaan aankloppen. Hij heeft zeven maanden in De Kiem doorgebracht, en in die periode is het écht weer de goeie kant uitgegaan. We hadden onze zoon terug. Daarom zijn we De Kiem ook erg dankbaar, ze hebben daar echt goed werk geleverd." Het is moeilijk in te schatten waar het juist fout gelopen is. "Onze zoon was echt een super, superlieve jongen", zegt Catherine. "Misschien zelfs een beetje te braaf. Hij kon geen 'neen' zeggen." Vorig jaar besloot Nicolas dat het genoeg was geweest. "Hij kon het niet meer aan om telkens tegen zijn verslaving te blijven vechten. Hij is begin juni uit het leven gestapt."


Kort voor de zomer vroeg Marnix bij KVK, waar hij al jaren een abonnement heeft, of ze daar geen voetbaltruitjes konden missen voor een veiling. Hij polste ook even bij hoofdsponsor Ago. "Blijkbaar sprak ons verhaal hen aan, want ik kreeg eigenlijk vrij vlot enkele truitjes toegestuurd, en van Ago kreeg ik 10 viparrangementen voor een match tegen Oostende, die ik mocht verkopen." Het inspireerde Marnix om nog iets verder te gaan. "We hebben intussen een 60-tal sporttruitjes die we kunnen veilen. Een truitje van bij Manchester City van Kevin De Bruyne en Rode Duivels-truitjes die Jan Vertonghen en Thibaut Courtois op de wedstrijd tegen Griekenland hebben gedragen. Je vindt ook truitjes op onze veilingsite van voetballers als Dennis Praet, Leander Dendoncker, wielrenners Chris Froome en Alberto Contador. Verder hebben we een helm van het Belgische bobsleeteam Belgian Bullets en van de nationale volleybalploegen Red Dragons en Yellow Tigers. De veiling loopt tot 12 november. "We zijn blij met elke euro die we kunnen schenken", zeggen Marnix en Catherine. "De vele reacties doen ons deugd, en voor ons is dit een manier om alles wat te verwerken en te tonen dat Nicolas nog niet vergeten is. We gaan hier sterker uitkomen." Een bod plaatsen op een van de items kan op de website www.wedstrijdtruitjesvoornicolas.be.


Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.