Wind velt 200 jaar oude muur

VOGELENZANGSTRAAT OVER AFSTAND VAN 30 METER BEZAAID MET STENEN

Een bulldozer ruimt de stenen die op straat belandden van de baan.
Vertommen Een bulldozer ruimt de stenen die op straat belandden van de baan.
Een 200 jaar oude muur rondom de site van een villa in de Vogelenzangstraat in Kortenberg heeft het gistermiddag begeven onder de stevige wind. Als bij wonder vielen er geen gewonden. Omdat heel wat brokstukken op de weg lagen, werd de Vogelenzangstraat voor een groot deel van de namiddag afgesloten.

Omstreeks 12 uur gistermiddag hoorde een bewoonster van de Vogelenzangstraat in Kortenberg een hevige klop. Aanvankelijk dacht ze dat er twee wagens tegen elkaar gereden waren, maar toen ze uit het raam keek, zag ze hoe de straat bezaaid lag met brokstukken. Een 30 meter lange muur aan de overkant van de straat had het namelijk begeven onder de stevige wind die er al een hele voormiddag op ingebeukt had.


Omdat zowat de volledige rijweg bezaaid lag met stenen, besloot de politie de Vogelenzangstraat af te sluiten voor alle verkeer tussen de Achterenbergstraat en de Mispelarenstraat. Gemeentearbeiders werden opgetrommeld om het puin te ruimen. Het kleine gedeelte van de muur dat wel nog overeind was blijven staan, werd uit veiligheidsoverwegingen afgebroken. De kans was namelijk reëel dat ook dat deel nog zou instorten.

Enkele omstaanders komen de schade bekijken.
Vertommen Enkele omstaanders komen de schade bekijken.

Onderste stenen drijfnat

"Het was lange tijd bang afwachten of er iemand onder de muur beland was", zegt één van de eigenaars van de site. De man wil liever anoniem blijven. "Gelukkig bleek na de opruimwerken dat er geen slachtoffers vielen. Dat was voor mij het belangrijkste."


Volgens de eigenaar stortte de muur in door de felle windstoten en de hevige regenval. "De stenen onderaan de muur waren drijfnat, waardoor de muur de wind niet meer kon dragen", klinkt het. "Tot tien jaar geleden verkeerde de muur in een slechte staat, maar na de restauratiewerken van midden jaren 2000 waren er geen problemen meer. We zijn dan ook verrast dat de muur het nu toch begeven heeft."

Klasseren

De instorting komt voor de eigenaars bovendien zeer ongelegen. "We wilden de muur net laten klasseren", luidt het. "Wat we nu gaan doen? In eerste instantie wilden we alles heropbouwen, maar blijkbaar is een groot deel van de stenen hier niet meer voor geschikt. We zullen zien of er nu een andere muur in de plaats moet komen."


Door het afsluiten van de straat moesten bussen van De Lijn een groot deel van de namiddag een omleiding volgen via de Sterrebeeksesteenweg, de Mechelsesteenweg in Nossegem en de Leuvensesteenweg. De haltes op het traject Achterenbergstraat - Vogelenzangstraat - Beekstraat - Camille Schuermanslaan werden afgeschaft. Automobilisten die vanuit de Kiewitstraat kwamen, moesten via de Beekstraat en de Camille Schuermanslaan omrijden. Wie van de Sterrebeekstraat kwam, werd langs de Vogelenzangstraat, Vierhuizenstraat en Bosstraat gestuurd. Ook voetgangers en fietsers werden aangemaand een andere route te kiezen. Omstreeks 15 uur was de Vogelenzangstraat opnieuw vrij."