Twee minderjarigen ontsnappen uit instelling

POLITIE KAN 17-JARIGE VATTEN, 16-JARIGE NOG VOORTVLUCHTIG

Agenten kammen de omgeving uit met de hulp van een speurhond.
Vertommen Agenten kammen de omgeving uit met de hulp van een speurhond.
De politie heeft gisteren in de vooravond meer dan twee uur een klopjacht gehouden op twee minderjarigen die ontsnapt waren uit gemeenschapsinstelling De Grubbe in Everberg. En dat werd met de grote middelen gedaan: ploegen met speurhond en een helikopter van de federale politie. Uiteindelijk kon de 17-jarige opgepakt worden in de Hulstbergstraat in Meerbeek. De 16-jarige is nog spoorloos.

"Omstreeks 17.25 uur kregen we de melding dat twee jongeren, een 16- en 17-jarige, gevlucht waren uit de instelling", aldus Nadine Bergmans, commissaris van de lokale politiezone HerKo (Herent-Kortenberg). "De twee konden zich een weg banen doorheen twee perimeters, maar hoe ze dat precies gedaan hebben, is vooralsnog onduidelijk. Na een zoektocht van goed 2,5 uur - waarbij een helikopter van de federale politie, een speurhond en onze lokale ploegen ingezet werden - konden we de 17-jarige terugvinden in de Hulstbergstraat in Meerbeek, enkele kilometers verderop. Hij en zijn 16-jarige kompaan waren toen al even elk hun eigen weg gegaan. Waar die laatste zich momenteel bevindt, daar hebben we voorlopig het raden naar. Onze agenten hebben tot in het centrum van Everberg gezocht, zo'n vijf kilometer verderop, en ook de politiehelikopter heeft een behoorlijk grote oppervlakte uitgekamd. Met de hond hebben we dan weer in de nabije omgeving gezocht."

De ingang van De Grubbe. De minderjarigen wisten twee perimeters te omzeilen.
Vertommen De ingang van De Grubbe. De minderjarigen wisten twee perimeters te omzeilen.

Niet de eerste keer

De 16-jarige die nog voortvluchtig is, blijkt niet aan zijn proefstuk toe te zijn. Hij wist in september van vorig jaar ook al eens te ontsnappen - toen de eerste ontsnapping uit De Grubbe in twaalf jaar. Vier uur voor die ontsnapping was de prikkeldraad nog weggehaald, iets waar de 16-jarige toen dankbaar gebruik van maakte. Hij kon zo aan de kant van het sportterrein over de omheining klimmen - meteen daarna werd beslist om de instelling opnieuw zwaarder te beveiligen. De jongen bleef toen vier dagen onder de rader alvorens hij opnieuw in De Grubbe opgesloten kon worden. Hij heeft een diefstal- en drugsverleden en zou ook al meerdere verkeersinbreuken gepleegd hebben. Zijn ondertussen opgepakte kompaan pleegde in het verleden al ettelijke diefstallen. De 16-jarige staat intussen geseind. Als hij gevat wordt, zal hij zich voor de rechter moeten verantwoorden. Een lot dat overigens ook de 17-jarige jongeman te wachten staat.