Minister speurt mee naar sluikstorters

De minister en een gewestelijk toezichthouder van AWV doorzoeken samen een op de snelwegparking in Everberg gedropte zak huisvuilafval.
Foto Sven Ponsaerts De minister en een gewestelijk toezichthouder van AWV doorzoeken samen een op de snelwegparking in Everberg gedropte zak huisvuilafval.
De voorbije week was het de handhavingsweek tegen sluikstorten. De gewestelijk toezichthouders van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) betrapten samen 57 sluikstorters. Bevoegd minister Ben Weyts (N-VA) doorzocht gisteren op de snelwegparking van Everberg (Kortenberg) ook vuilniszakken, op zoek naar identificatiegegevens.

"Tijdens de handhavingsweek tegen zwerfvuil - een initiatief van Mooimakers - trokken 56 gewestelijk toezichthouders van AWV naar snelweg- en carpoolparkings", legt minister Weyts uit. "Ze konden er 57 sluikstorters op heterdaad te betrappen. Allen krijgen een proces-verbaal. Ook het reeds achtergelaten sluikstort werd grondig geïnspecteerd om eventuele identificatiegegevens te vinden. Er volgen dus nog pv's."


Zelf ging de Vlaams Minister van Mobiliteit gisteren in enkele op de snelwegparking in Everberg gedumpte zakken met huishoudelijk afval op zoek naar onder meer enveloppes, rekeninguittreksels en kastickets. "Zwerfvuil en sluikstorten kost de overheden handenvol geld", weet Veva Daniels van AWV. "Vorig jaar kostte het opruimen van bijna 3 miljoen kilo zwerfvuil en sluikstort langs gewest- en autosnelwegen ons maar liefst 5,2 miljoen euro."


Volgens Weyts werk de extra aangekondigde handhavingsweek wel degelijk. "We merkten op het terrein minder sluikstort ten opzichte van andere periodes in het jaar. De campagne zorgde zo ook voor een ontradend en sensibiliserend effect."


Toch verliep de actie niet geheel incidentloos. In Landen werd een gewestelijk toezichthouder van AWV aangereden door een betrapte sluikstorter. De man was één dag werkonbekwaam.


(SPK)