Elk voetballertje voortaan in rood-wit

MEERBEEK EN KORTENBERG BRENGEN JEUGDPLOEGEN SAMEN IN FC KM UNITED

Jeugdcoördinators Léon De Wulf van Standaard Meerbeek en Peter Froidmont van Sporting Kortenberg verenigen hun spelertjes voortaan in één fusieclub.
Foto Vertommen Jeugdcoördinators Léon De Wulf van Standaard Meerbeek en Peter Froidmont van Sporting Kortenberg verenigen hun spelertjes voortaan in één fusieclub.
Na lang aandringen van het schepencollege is het zover: voetbalclubs Sporting Kortenberg en Standaard Meerbeek gaan hun jeugdwerking fusioneren. Ze spelen volgend jaar onder de naam 'FC KM United'. De reserven en de eerste ploegen gaan apart door.

Bijna vier jaar geleden lanceerde het schepencollege van Kortenberg het idee om de drie voetbalclubs op haar grondgebied - Sporting Kortenberg, Standaard Meerbeek en Sporting Erps-Kwerps - te laten samensmelten tot één club. Als het niet tot een akkoord kwam, dan zou de geldkraan dicht gaan.

Erps-Kwerps niet

Tot een fusie kwam het uiteindelijk niet, maar in mei 2014 werd wel een samenwerkingsverband ondertekend. De jeugd zou dan meer samenwerken, al verliep dat de voorbije jaren noga stroef. Tot nu dus, want Sporting Kortenberg en Standaard Meerbeek hebben beslist om hun jeugdwerking te fusioneren. Vanaf volgend seizoen zullen de 240 jeugdspelers van Sporting Kortenberg en de 80 voetballertjes van Standaard Meerbeek onder één naam voetballen: FC KM United, voluit Football Club Kortenberg Meerbeek United. Sporting Erps-Kwerps stapt niet mee in de fusieclub.


"Met de fusieclub geven we de jonge voetballers uit groot Kortenberg alle kansen", zegt Leon De Wulf, jeugdcoördinator bij Standaard Meerbeek. "Al te vaak moeten we kinderen teleurstellen omdat we te weinig spelers hebben in een bepaalde leeftijdscategorie. Dat probleem is nu van de baan."

Eerste ploeg apart

"We zetten vol in op de jeugd", vult Peter Froidmont, jeugdvoorzitter van Sporting Kortenberg, aan. "Voor de reserven en de eerste ploegen verandert er niets. Jeugdspelers van FC KM United zullen op hun zestiende voor één van beide clubs moeten kiezen, waarna ze nog tot hun 21ste bij de jeugdclub kunnen aantreden. Zijn ze voor hun 21ste al klaar voor de eerste ploeg, dan kunnen ze op dat moment de kleuren van ofwel Kortenberg ofwel Meerbeek verdedigen."


Met de fusie willen de twee clubs niet alleen meer toekomst geven aan jeugdspelers, maar hopen ze ook op nieuwe investeringen van het gemeentebestuur in de voetbalinfrastructuur.

Nieuwe accommodatie

Sportschepen Ann Vannerem (CD&V) blaast de plannen zijn voor de aanleg van een kunstgrasveld in Kortenberg nieuw leven in.


"We hebben altijd gezegd dat we de geldkraan opnieuw open zouden draaien bij een fusie en dan komen we onze belofte ook na", klinkt het. "We hopen het kunstgrasveld in het seizoen 2018-2019 speelklaar te krijgen. Daarnaast willen we de accommodatie in Everberg vernieuwen."


De clubkleuren van FC KM United zijn rood en wit.


Volgende week donderdag vindt om 19.30 uur een infosessie in de kantine van Sporting Kortenberg plaats.