"Het moet rolstoelvriendelijker kunnen"

JEUGDHUIS NEEMT ZICHZELF EN METEEN OOK HELE GEMEENTE ONDER DE LOEP

Jeugdhuisvoorzitter David Van Passel en zijn broer Kenny op de trappen van het 't Excuus. Totaal niet toegankelijk voor andersvaliden, en dat moet volgens de jongeren beter.
Foto Vertommen Jeugdhuisvoorzitter David Van Passel en zijn broer Kenny op de trappen van het 't Excuus. Totaal niet toegankelijk voor andersvaliden, en dat moet volgens de jongeren beter.
Jeugdhuis 't Excuus wil in kaart brengen hoe rolstoelvriendelijk Kortenbergse handelszaken zijn, om zo tot een toegankelijkere gemeente te komen. Het is meteen ook een oproep naar het gemeentebestuur om op dat vlak iets aan het jeugdhuis zelf te doen.

De actie van het jeugdhuis komt er in het kader van de Excuusfeesten, die in augustus op de planning staan. Naar goede gewoonte gaat een deel van de opbrengst naar een goed doel, en dat is dit jaar Hidden City. Die organisatie ijvert voor een meer toegankelijke samenleving voor mensen met een handicap. "We willen met zoveel mogelijk jongeren een dag lang door de gemeente wandelen om te achterhalen welke handelszaken rolstoelvriendelijk zijn en waar er nog werk aan de winkel is", zegt David Van Passel, voorzitter van 't Excuus. "Op die manier kan alles in kaart gebracht worden en kunnen de handelszaken samen met Hidden City naar oplossingen zoeken."


Ver moeten de leden van 't Excuus niet lopen om een eerste heikel punt te vinden. Hun eigen jeugdhuis, dat bovenop het cultureel centrum gebouwd werd, is namelijk ontoegankelijk voor rolstoelgebruikers. Net voor de officiële opening, nu anderhalf jaar geleden, trok de Katholieke Vereniging van Gehandicapten (KVG) Erps-Kwerps al aan de alarmbel. Ook het toenmalige jeugdhuisbestuur vroeg het schepencollege toen om in te grijpen. Er zou aan een oplossing gewerkt worden, maar tot op de dag van vandaag kunnen rolstoelgebruikers het jeugdhuis niet in.


"De keuze voor Hidden City als goed doel staat daar eigenlijk wel los van", vervolgt David. "Uiteraard hopen we dat er snel een oplossing komt voor het probleem in ons jeugdhuis en we willen het gemeentebestuur nog eens vragen om er werk van te maken. Momenteel hebben we geen rolstoelgebruikers onder onze leden, maar dat is misschien gewoon een gevolg van het feit dat we voor hen onbereikbaar zijn. We willen alleszins vermijden dat we in de toekomst een rolstoelgebruiker moeten weigeren omdat hij of zij het gebouw simpelweg niet kan betreden."

Oplossing in de maak

Volgens jeugdschepen Harold Vanheel (N-VA) is er alleszins een oplossing in de maak. "We wachten nog op enkele offertes, maar de bedoeling is om een soort mobiele lift aan te kopen", legt hij uit. "Het gaat om een stoel met rupsbanden die zichzelf de trappen op trekt. Het toestel zou voornamelijk in het jeugdhuis gebruikt worden, maar is dan ook elders inzetbaar. Ik denk dan aan grote evenementen waar de toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers minimaal is. Alvorens de knoop door te hakken, willen we echter wel een demonstratie ter plaatse. Blijkt het de perfecte oplossing, dan zal het toestel snel aangekocht worden."


Iedereen die wil deelnemen aan de wandeling door de gemeente met jeugdhuis 't Excuus, kan mailen naar info@excuusfeesten.be.