Vrouw (77) die dodelijk ongeval veroorzaakte wil rijexamen niet overdoen (maar wil wel blijven rijden)

Nicolle D. en haar zoon bij het verlaten van de rechtbank.
Vertommen Nicolle D. en haar zoon bij het verlaten van de rechtbank.
De 77-jarige Nicolle D. uit Kortenaken heeft in beroep de opschorting gevraagd voor het veroorzaken van een dodelijk ongeluk. Zo wil ze vermijden dat ze opnieuw haar rijbewijs moet halen, zoals opgelegd door de rechter in eerste aanleg. Bij het ongeval liet dorpsgenote Lea Vannerum (83) het leven.

Nicolle D. betwistte in eerste aanleg nog haar aansprakelijkheid in de rechtbank maar de politierechter legde in zijn vonnis alle schuld bij haar. Ze werd veroordeeld tot een maand rijverbod effectief, drie maanden cel met uitstel en 1.200 euro boete. Maar nu wil de bejaarde dame in beroep de opschorting afdwingen. Zoniet moet de zeventiger opnieuw slagen voor de proeven van het rijexamen. “En dat is heel nefast voor haar. De testen zijn veranderd en of ze zal slagen is nog maar de vraag”, stelde haar advocate. “Ze is wel nog capabel om te rijden. Mijn cliënte staat er voor haar inkopen alleen voor en ze woont in een dorp waar in de verste verte geen winkels te bespeuren zijn. Ze is aangewezen op haar auto. Daarnaast is ze ook nog heel actief in het verenigingsleven en op het openbaar vervoer kan ze ook niet rekenen”, argumenteerde de verdediging die de opschorting vroeg. Maar dat was een brug te ver voor het openbaar ministerie. “Ze heeft al een milde straf opgelegd gekregen waartegen het Openbaar Ministerie geen hoger beroep aantekende. Ze heeft duidelijk een fout gemaakt en een aanrijding veroorzaakt omdat ze geen voorrang verleende”, sprak de procureur. Zij vroeg om de straf uit het eerste vonnis te bevestigen.

Slachtoffer Lea Vannerum (83) liet het leven bij het ongeval.
Bollen Slachtoffer Lea Vannerum (83) liet het leven bij het ongeval.

Het fatale ongeval gebeurde op de Heerbaan in Kersbeek-Miskom bijna drie jaar geleden. D. kwam op 4 april 2016 uit de richting van Zuurbemde en wou op het kruispunt afslaan naar Miskom-Dorp. In een Citroën reed François Mollu (63) met zijn moeder Lea Vannerum (83) als passagier op de Heerbaan richting Glabbeek toen het tot een aanrijding kwam met de Opel van D. Vannerum overleed door complicaties aan haar hart na de klap. 

De testen zijn veranderd en of ze zal slagen is nog maar de vraag. Maar ze is wel nog capabel om te rijden

Advocate Nicolle D.

“Ik had hen echt niet gezien”, beweerde de zeventiger destijds aan de politierechter. De rechter in eerste aanleg argumenteerde dat zij haar bocht afsneed toen ze afdraaide naar Miskom-Dorp en dus wel degelijk haar rijvak had verlaten. “Indien beide voertuigen op de voor hen bestemde rechterrijstrook reden, dan had er zich geen aanrijding voorgedaan of kunnen voordoen”, aldus de rechter. Hij volgde daarbij de verkeersdeskundige. Die stelde vast dat alle sporen na het ongeval zich bevonden op de baan naar Glabbeek. Dat was de rijrichting van Vannerum en haar zoon, die aan het stuur zat. De expert leidde daaruit af dat die laatste dus onmogelijk van zijn rijvak was afgeweken. Vonnis over een maand. 

Het dodelijk ongeval gebeurde op de Heerbaan in Kersbeek-Miskom.
Bollen Het dodelijk ongeval gebeurde op de Heerbaan in Kersbeek-Miskom.16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bart Janssens

  Die andere persoon heeft véél te hard gereden en is dus schuldig voor de dood van zijn eigen moeder.

 • Tina Colpaert

  Leeftijd of in dorp wonen is geen argument ze heeft iemand doodgereden dus waarom andere straf krijgen nee de wet is er voor iedereen!

 • Mike Van der Veen

  Als je zo redeneert dan moet je iedereen die niet slaagt voor zijn/haar examens toch het rijbewijs geven, of gewoon geen examens meer laten doen! Dat is nu net de bedoeling van examens: kijken of je de theorie en de praktijk kent.

 • anne jacobs

  Hop naar de volgende mikken om op te botsen! Alleen al uit respect voor deze overledene mevrouw zou ze beter met de fiets of te voet gaan.

 • Peter Berg

  Je mag hier niet de leeftijd als reden nemen. Ik zie vooral jongeren die als gek rijden en andere mensen in gevaar brengen. Ze moet worden gestraft uiteraard maar rijbewijs afnemen gaat te ver. Het is hier een ongeval en geen vluchtmisdrijf, drugs of alcohol in het spel.