Mag de populaire 'Pifke' weer besturen?

Patrick Vandijck is huidig burgemeester. Hij steunt lijsttrekker André Alles van op de derde plaats.
Bollen Patrick Vandijck is huidig burgemeester. Hij steunt lijsttrekker André Alles van op de derde plaats.
In Kortenaken was er begin dit jaar sprake van een voorakkoord tussen CD&V, N-VA en sp.a Plus, maar de drie lijsttrekkers, respectievelijk Stefaan Devos, Niels Willems en Griet Vandewijngaerden, ontkenden de geruchten. Momenteel deelt een coalitie van Open VLD en N-VA de lakens uit in Kortenaken, maar de laatste jaren loopt die samenwerking minder vlot. Open VLD, de grootste partij in Kortenaken met als lijsttrekker de populaire André Alles alias Pifke is alvast niet van plan zich zomaar opzij te laten zetten.

"Samen met Patrick Vandijck heb ik het genoegen gehad om de voorbije zes jaren leiding te geven aan het bestuur van onze gemeente", aldus André. "Bij het begin verweten de andere partijen ons dat we met twee ploegen gingen spelen: een A- en een B-ploeg. Tot hun schande moeten ze toegeven dat beide ploegen gepresteerd hebben. En als onze formule slecht was, waarom gaan de andere partijen zich dan ook met een tandem profileren? Ook de volgende legislatuur wil ik op die manier verder werken want deze formule zorgt ervoor dat iedere mandataris van onze partij de kans krijgt zich te profileren en zich in te zetten voor de gemeente en de inwoners."

Het gemeentebestuur kon de schuldenlast met 40 procent verlagen zonder belastingen te verhogen en leningen aan te gaan. Er werd tegelijk goed geïnvesteerd in onder meer jeugdlokalen, een speelbos en de sporthal. "We hebben vooral een financieel verantwoord beleid gevoerd", reageert schepen Niels Willems, die zich bij N-VA kandidaat stelt voor het burgemeesterschap. "Ik denk dat een goede burgemeester vooral over een goede dosis gezond verstand moet beschikken en geen valse beloftes of onwaarheden mag vertellen. Daarnaast wil ik actief betrokken zijn bij wat leeft onder de inwoners en een jonge dynamische aanpak lanceren. Een zeer belangrijke troef die niet alle lijsttrekkers kunnen voorleggen, is dat ik mij gesteund voel door de volledige partij, van jong tot oud."

"Gedurende de legislatuur 2006-2012 heb ik bewezen dat ik het goed heb gedaan, iets waarvoor ik bij de vorige verkiezing beloond ben", reageert Stefaan Devos (CD&V). "Die ervaring, samen met een portie empathie, wil ik nogmaals gebruiken om de gemeente te leiden en de nieuwelingen te ondersteunen. Samen met Kristof Mollu vorm ik een tandem die staat voor ervaring en vernieuwing. Op het feit dat de meerderheid prat loopt op de schuldenafbouw wil ik nog stellen dat Kortenaken door de overname van IMW door De Watergroep 2,1 miljoen euro uitgekeerd kreeg. Deze middelen werden benut om werken uit te voeren zonder dat men moest lenen. Hierdoor is het gemakkelijk om de schulden uit het verleden af te bouwen."

Partijen doorgelicht:

1) Sp.a

"Na zes jaar oppositie is het hoog tijd voor een nieuwe socialere inbreng in het lokaal beleid", klinkt het strijdvaardig bij Sp.a. Griet Vandewijngaerden trekt de lijst, Ludo Deroo is duwer. "We zien dat het huidige beleid zo goed als geen beloftes gerealiseerd heeft", aldus Griet. "Er werden enkel dossiers uitgevoerd, die door het vorige bestuur opgestart werden. Wij pleiten voor meer inspraak en communicatie met de inwoners, zeker bij wegenwerken en wegomleggingen, iets waarop bijzonder weinig ingezet is. Sp.a Kortenaken gaat resoluut voor een warme en sociale gemeenschap, in een groene omgeving, waar landbouw, fruitteelt en milieubehoud hand in hand gaan."

2) Open Vld kent met André Alles of 'Pifke' een populaire lijsttrekker. Hij stak er de vorige verkiezingen met kop en schouders boven uit. Is deze postbode nog steeds zo geliefd door Kortenaken? Hij wordt in elk geval mooi verstevigd door zijn achterban: Paul Francen (lijstduwer), schepen Betty Geysenberghs en huidig burgemeester Patrick Vandijck. "We willen de grootste partij van Kortenaken blijven", klinkt het ambitieus.

3) N-VA wil ook blijven regeren. Met architect Niels Willems als lijsttrekker ligt die lat niet te hoog. "We hebben een lijst gevormd met kandidaten geselecteerd op één belangrijke eigenschap: hun bekwaamheid om deel te nemen aan het gemeentebeleid", aldus Niels. Het is dan de vraag wie de partij nog 'bekwaam' genoeg acht om eventueel mee te besturen.

4) CD&V pakt uit met de ervaring van ex-burgemeester Stefaan Devos. " We zetten tegelijk in op een sterke verjonging en op de ervaring die we hebben", aldus Stefaan. En die verjonging was duidelijk zichtbaar op de lijst met kandidaren als Kim Vandepoel, Kristof Mollu, Anneleen Schoeters, Valérie Gils, Laura Schurmans en Linde Roels.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.