Godelieve Devos (90) gestorven

EERSTE VROUWELIJKE BURGEMEESTER WORDT VOLGENDE WEEK BEGRAVEN

Godelieve Devos.
Foto kos Godelieve Devos.
De eerste vrouwelijke burgemeester van Kortenaken, Godelieve Devos, is donderdag overleden op 90-jarige leeftijd. Godelieve werd geboren in Waanrode op 4 februari 1926. Ze kwam uit een politieke familie en deze politieke microbe had haar snel te pakken.

In 1958 werd Godelieve op haar 32ste verkozen als gemeenteraadslid van Kortenaken. Ze was 35 jaar toen ze de eerste keer werd verkozen in het parlement. Godelieve bleef meer dan 20 jaar parlementslid, van 1961 tot 1985. Van 1970 tot 1976 en 1982 tot 1989 was ze ook burgemeester van Kortenaken. Na het beëindigen van haar politieke loopbaan nam haar engagement niet af. Godelieve nam verschillende bestuursfuncties op binnen het katholiek onderwijs en in de welzijnssector. Ze zette eveneens haar schouders onder de CD&V-Senioren. Godelieve Devos was er voorzitter van 1996 tot 2007.


"Godelieve Devos heeft de CD&V-Senioren mee op de kaart gezet en verder uitgebouwd", zegt An Hermans voorzitter van de CD&V-Senioren. "Ze was elf jaar voorzitster van onze afdeling en vond dat er op inzet en engagement geen leeftijd stond. Haar opvolgen als voorzitter was een hele eer voor mij. Ik had nog regelmatig contact met haar, ze bleef me begeesteren en inspireren."


Namens CD&V wenst voorzitter Wouter Beke de familie veel sterkte in deze moeilijke tijden. "Haar zuster Jeanne Devos sprak ooit de woorden, over het gezin Devos: Engagement was geen keuze, je leefde dat gewoon. Ook bij Godelieve was dat de basis van haar inzet. Ze was een grand dame van de christendemocratie."

Rouwregister

Naar aanleiding van het overlijden van Godelieve opent het gemeentebestuur vanaf maandag 22 februari een rouwregister. Het register ligt aan het onthaal van het gemeentehuis en kan ondertekend worden tijdens de openingsuren. Het gemeentebestuur wenst haar medeleven te betuigen aan familie, vrienden en kennissen.


De begrafenis vindt volgende week zaterdag plaats, om 10 uur in de kerk van Kortenaken.