Boerenrock is wellicht uitgerockt

ORGANISATIE BESLIST DEFINITIEF NA 25STE FEESTEDITIE

Marc Baert
De 25ste editie van muziekfestival Boerenrock in Kortenaken wordt mogelijk ook de laatste. De kosten lopen steeds hoger op en ook de zoektocht naar vrijwilligers verloopt alsmaar stroever. Met kleppers als Clouseau en The Levellers belooft de organisatie op 22, 23 en 24 augustus wel een spetterende feesteditie van het festival. Na de jubileumdriedaagse valt de definitieve beslissing.

De definitieve beslissing over het einde van Boerenrock is nog niet gevallen. Maar tijdens de voorstelling van de affiche van de 25ste editie van het festival in Kortenaken, plaatste de organisatie wel vraagtekens bij het voortbestaan van het festival. "Na de jubileumeditie moeten we nog meer dan andere jaren evalueren of ons festival in Kortenaken nog wel toekomstkansen heeft", klonk het. "De jongste jaren moesten veel collega's uit de streek met pijn in het hart een punt zetten achter hun evenement. Ook voor Boerenrock wordt het steeds moeilijker. De kosten lopen steeds hoger op. Ons festival kost ruim drie keer meer dan vijftien jaar geleden en het dubbel van tien jaar geleden. Niet alleen de gages van de artiesten zijn de laatste jaren erg prijzig, ook het logistieke materiaal, de administratie en de veiligheidskosten worden alsmaar duurder."


Het blijkt ook steeds moeilijker om vrijwilligers te vinden die bereid zijn de handen uit de mouwen te steken. "Veel festivals betalen hun medewerkers vandaag de dag. Voor ons is dit een stap en een kost te ver. Misschien is Boerenrock wel té groot geworden voor Kortenaken. "In een kleine gemeente zijn de financiële en logistieke mogelijkheden nu eenmaal veel kleiner."

Baert Marc

Pukkelpopstorm

Na de Pukkelpopstorm, in 2011, zit de schrik er bovendien ook bij de Boerenrockorganisatie goed in. Die storm vernielde ook op het terrein van Boerenrock een volledige tent, een week voor de start van het festival. "Er rust dus een grote verantwoordelijkheid op onze vrijwillige schouders", aldus de werkgroep.


Maar voor de knoop wordt doorgehakt over het al dan niet stopzetten van Boerenrock, richt de organisatie al haar pijlen op de 25ste editie. En die kan uitpakken met een sterke affiche. Op vrijdag 22 augustus pakt Studio Brussel uit met haar Afrekeningsfuif. Zaterdag klimmen onder meer Guy Swinnen, Gorki, The Levellers, Da Tweekaz, Gunther D, Yellow Claw en Mark with a K op het podium. Zondag trakteert Boerenrock de festivalgangers onder meer op Radio Guga, De Corsari's en absolute topper Clouseau.


"We hopen dat onze sponsors en vrijwilligers voldoende blijven geloven in ons festival", klinkt het bij de Boerenrockwerkgroep. "Als dit ook nog resulteert in een ruime publieke opkomst, kunnen we misschien toch nog besluiten dat Boerenrock nog een toekomst heeft. We willen er in augustus alvast een groot feest van maken."


Info op www.boerenrock.be