"We bouwen jullie tuinen na in China"

TWEE BUSSEN TOERISTEN KOMEN INSPIRATIE OPDOEN BIJ JOS EYLETTEN

De dames fotograferen aandachtig de verschillende plantencombinaties om thuis de stijl van hier na te kunnen bouwen. "Hier is zoveel moois te zien. We hebben aan een uur niet genoeg", klinkt het.
Foto Bollen De dames fotograferen aandachtig de verschillende plantencombinaties om thuis de stijl van hier na te kunnen bouwen. "Hier is zoveel moois te zien. We hebben aan een uur niet genoeg", klinkt het.
Twee bussen Chinese toeristen zijn gisteren neergestreken in de tuin van Jos Eyletten in Waanrode. "We hadden deze tuin gezien op internet en wilden hem absoluut komen bekijken", zegt de Chinese reisleidster.

De tuin van de familie Eyletten - Vandendries in Waanrode heeft al jaren veel bekijks tijdens de Opentuindagen van de Landelijke Gilden. "Ik krijg bezoekers uit heel België, maar uit het buitenland was nog niemand naar hier gekomen. De Landelijke Gilden belden me dat er belangstelling was uit China", zegt Jos. Maandag ontving hij aan de Oude Diestsestraat twee bussen met telkens zo'n twintig toeristen, speciaal uit China overgekomen.


Reisleidster Ting Na Su legt uit: "Wij zijn tuinliefhebbers die elkaar via internet gevonden hebben. We komen uit verschillende steden als Peking, Shanghai, Nanking. We organiseren al vijf jaar reizen om tuinen te bekijken. Vorige jaren zijn we naar Frankrijk, de VS en Groot-Brittannië geweest. Dit jaar hebben we België uitgekozen. Op de website van de Landelijke Gilden hadden we verschillende tuinen gezien die ons erg bevielen."

Trend

Tuinen zijn al 15 jaar een trend in China. "Chinezen in de steden willen als hobby een eigen privétuintje ontwerpen. Omdat we bij ons weinig voorbeelden hebben, komen we kijken naar jullie tuinen. Wij komen hier stelen met onze ogen", lacht Ting. "We nemen foto's om jullie stijl thuis na te kunnen bouwen."


"Dit is onze tweede dag in België. Gisteren hebben we sightseeiing gedaan in Brussel, maar het is toch de landelijke streek van het Hageland waar we voor komen. In de namiddag bezoeken we Scherpenheuvel en rijden we naar een andere tuin die we op internet gevonden hadden. Volgende week reizen we door naar Nederland, waar nog twee dagen tuinen kijken op het programma staan."


De dames fotograferen aandachtig de plantencombinaties, maken selfies bij de vijver en het prieel en filmen hun hele wandeling door de tuin. "Er is hier zo veel moois te zien! We hebben aan één uur niet genoeg", zucht een dame. Ze heeft thuis een bloemenwinkel en komt hier inspiratie opdoen. "De planten en bloemen die hier groeien hebben we in China ook, maar we kunnen veel leren over de creativiteit waarmee deze tuin is gebouwd. Mijn droom is om ook zo'n tuin aan te leggen."


Jos staat er wat onwennig, maar fier bij. "Deze mensen zijn zo veel uitbundiger dan wij Belgen (lacht). Het zijn duidelijk liefhebbers. Ik ben trots op mijn tuin. Er zit 24 jaar werk in. Ik zou toegangsgeld kunnen vragen, maar dat doe ik niet. Het is tof om te zien hoe enthousiast deze mensen zijn."