Opvang voor 78 kinderen geopend

WACHTLIJSTEN IN GEMEENTE ZIJN NU WEGGEWERKT

Tijdens een opendeur ontdekken kinderen en hun ouders de nieuwe buitenschoolse opvang.
Foto Proot Tijdens een opendeur ontdekken kinderen en hun ouders de nieuwe buitenschoolse opvang.
De gemeente Kortemark heeft in de oude staatsschool in de Ichtegemstraat een opvang geopend, waar maximaal 78 kinderen buiten de schooluren terecht kunnen. Daarmee behoren de wachtlijsten in de gemeente tot het verleden. Overdag kunnen leerlingen kinderzorg van het Margareta-Maria-Instituut er praktijkles volgen.

De nieuwe kinderopvang in Kortemark kreeg de naam OkieDokie, gekozen door de ouders, en is ingericht in de oude staatsschool. OkieDokie ging op 1 september open en kende met een veertiental kinderen een bescheiden start. De eerste schooldag, waarop veel ouders zelf hun kinderen naar school brengen, zat daar voor veel tussen. Het voorbije weekend kon de opendeur op veel bijval rekenen. "Het gebouw, een vroegere kleuterschool, stond al een paar jaar leeg en was geknipt voor de nieuwe bestemming", legt schepen van Gezinsbeleid en Kinderopvang Karolien Damman (CD&V) uit. "De kleine lokalen van vroeger zijn nu twee grote leefruimtes met plaats voor 60 tot 78 kinderen. Het pand is opgebouwd in een zeshoekig volume, met naast de leefruimtes een keuken en sanitair. De speelplaats van vroeger hebben we opnieuw gegoten." Het gaat om een investering van 680.000 euro, maar de gemeente kreeg een Europese subsidie van 150.000 euro. "Omdat de kinderopvang tijdens de schooluren leeg staat, werken we samen met het Margareta-Maria-Instituut", vult Damman aan. "De leerlingen van de richting kinderzorg kunnen er hun praktijklessen volgen en een paar zelfs hun stage doen. We denken er ook aan om 's avonds in de opvang gezinsgerelateerde workshops toe te laten."

Jonge gezinnen

Twee jaar geleden opende ook al kinderopvang ZieZaZo in Zarren met 65 plaatsen. "De inhaalbeweging voor de buitenschoolse kinderopvang was broodnodig", zegt schepen Damman. "Voor 2015 waren er amper 30 opvangplaatsen in onze gemeente, die in totaal toch 12.400 inwoners telt, onder wie een pak jonge gezinnen. De jongste jaren worden er ook veel nieuwe verkavelingen gecreëerd. Met de twee nieuwe buitenschoolse kinderopvanginitiatieven voldoen we aan de vraag. Daarenboven bieden ze werk aan zo'n veertien begeleiders."