Herbestemming brouwerijsite in laatste rechte lijn

Tijdens de gemeenteraad werd de verkavelingsakte van de brouwerijsite goedgekeurd en het recht van opstal toegekend aan projectontwikkelaar Artes.

Dat betekent dat de ontwikkelaar nu relatief vlot kan starten met de werken en dat de herbestemming van de site na ruim tien jaar onduidelijkheid stilaan de laatste rechte lijn in gaat. Elk van de geplande gebouwen op het enorme terrein van ruim 9.000 vierkante meter heeft alvast een klinkende naam gekregen die verwijst naar het verleden van de site, waar ooit brouwerij Louagie van Hapkin gevestigd was. Zo is er de Brouwsaele, de Bottelarij, de Mouttoren, de Fouderie en het Ketelhuis. Die gebouwen zullen samen een complex vormen dat hoofdzakelijk een private invulling krijgt, al zullen ook de bibliotheek en de dienst Vrije Tijd er worden ondergebracht. Verder komen er twee handelsruimten, een tiental appartementen (waarvan er al acht verkocht zijn) en enkele lofts aan de kant van de Markt. Langs de Torhoutstraat komt 'Ter Reigerie', een nieuw privérusthuis met 31 bedden en een publiek toegankelijk restaurant, met daarnaast nog eens 32 assistentiewoningen. De bouw ervan zal ten vroegste eind dit jaar starten.


Oppositieraadslid Mark Pollentier (N-VA) vroeg zich tijdens de gemeenteraad luidop af of het enorme project niet te duur was voor de gemeente. Burgemeester Toon Vancoillie (Open Vld) antwoordde dat de verkoop van de gronden zo'n 1,45 miljoen euro opgeleverd heeft voor de gemeente. Niet slecht, aangezien de gemeente de site destijds gekocht heeft voor 600.000 euro. (SVR)