Content stapt naar Raad van State voor betwiste zetelverdeling: installatievergadering uitgesteld

Het gemeentehuis van Kortemark.
Google Het gemeentehuis van Kortemark.
De politieke formatie Content tekent beroep aan bij de Raad van State over de zetelverdeling binnen de gemeenteraad. Vorige week had de Raad voor Verkiezingsbetwistingen geoordeeld dat de situatie na de verkiezingen in Kortemark niet herzien zou worden, maar daar legt Content zich dus niet bij neer.

Op 14 oktober kreeg Content 859 stemmen, welgeteld eentje minder dan N-VA. Aan die ene stem hing een extra zetel in de gemeenteraad vast, dus N-VA kreeg twee zetels en Content bleef steken op eentje. Volgens Tim Deweerdt (Content) was er in een van de telbureaus echter sprake van enkele twijfelachtige stembiljetten, waardoor het evenwicht tussen de twee oppositiepartijen anders zou kunnen liggen. Een getuige in het telbureau zou dat voorval hebben laten noteren op het pv van de telverrichtingen.

Uit onderzoek van de Raad voor Verkiezingsbetwistingen blijkt dat dit echter niet gebeurd is, waardoor het belangrijkste argument van de partij kwam te vervallen. Volgens kopman Tim Deweerdt (Content) is er wel degelijk sprake van gerede twijfel. Om dit te bewijzen voor de Raad van State wil de partij dat de getuigenissen van de aanwezigen in het telbureau gehoord worden.

De Raad van State moet binnen de zestig dagen een uitspraak doen. Als de bewuste stem als ongeldig wordt bestempeld, heeft Content evenveel stemmen als N-VA. Omdat Ann Devisschere van Content meer voorkeurstemmen behaalde dan Veerle Vanslembrouck van N-VA, heeft Devisschere dan recht op die tweede zetel.

Door het beroep is de kans dat de nieuwe gemeenteraad op 14 januari geïnstalleerd wordt, zoals gepland, nagenoeg onbestaande. De gemeenteraadszitting van eind januari zal dus opmerkelijk genoeg nog verlopen met dezelfde bezetting als de voorbije zes jaar.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.