6.000 flesjes in 5 dagen uitverkocht

VERKOOP NIEUW BIER 'FRANÇOIS GRAND CRU' LOOPT ALS EEN TREIN

Van links naar rechts: bierbrouwer Marc Knops, journalist Patrick Van Gompel en initiatiefnemer François Huysmans uit Kontich.
Foto RV Van links naar rechts: bierbrouwer Marc Knops, journalist Patrick Van Gompel en initiatiefnemer François Huysmans uit Kontich.
De verkoop van het nieuwe Antwerpse bier 'François Grand Cru' loopt als een trein. Het bier werd vorige donderdag voorgesteld en er zijn nu al 6.000 flesjes van verkocht. In juni komt de tweede reeks van 12.000 flesjes op de markt. Initiatiefnemer van de succesvolle drank is François Huysmans uit Kontich.

François Huysmans heeft na een carrière als maître-sommelier en wijnadviseur in de horeca en de wijnwereld een kleine stap naar zijn andere passie voor bier gezet. Samen met meester-bierbrouwer Marc Knops en journalist Patrick Van Gompel is François erin geslaagd het exclusieve bier te brouwen, voor biergenieters en astronomen.


"Al een heel leven zoek ik naar de mooiste harmonie tussen gerecht en drank, ook op restaurant", zegt François. "Ik ken Patrick Van Gompel al meer dan 10 jaar. Hij is 65 en wil nog drie boeken en een toneelstuk schrijven én een bier op de markt brengen. Vorig jaar belde ik hem en ik vertelde hem daik we een bier gingen maken. Ik kan me voorstellen dat Patrick zo geschrokken was dat hij haast van zijn stoel viel. Samen met Marc Knops moest dat wel lukken, vond ook Patrick. Er volgden lange gesprekken over smaken, goesting en over de praktische zaken van het proces. Veel verhalen over bier maken beginnen met volle overgave, maar belanden uiteindelijk in de vuilbak. Maar onze plannen eindigden in een fles en glas", vertelt François trots.


"Marc Knops behoort tot de Europese top", weet François. "Bijna 40 jaar is bierbrouwen zijn werk én zijn leven. Op zijn 16de ging hij aan de slag bij de toenmalige brouwerij Maes in Waarloos. Hij ontwikkelde mee het recept van meerdere Belgische bieren of verbeterde hun formule. Hij brouwt nu nog voor de trappisten in Achel, in Belgisch Limburg. En voor de Benedictijnen in Italië, in Norcia in Umbrië."

Swakke

Aan het zoeken van de naam van het bier, gaat een leuke anekdote vooraf. "Op een mooie avond belde ik naar Patrick", herinnert François zich. "Patrick, ons bier heeft nog geen naam. Patrick antwoordde: 'Francois' Ik meende dat Patrick niet goed besefte wie er hem belde en herhaalde daarom mijn mededeling, waarop Patrick opnieuw vastberaden zei: 'François', zo moet het bier heten." Volgens Patrick Van Gompel is het een geweldige naam die in het noorden en in het zuiden van België goed in het geheugen blijft hangen. "In Antwerpen mogen ze tegen François gerust 'Swakke' zeggen", vinden François en Patrick.


In juni komt de tweede reeks van 12.000 flesjes op de markt. Bierliefhebbers die een aantal flesjes willen bemachtigen, doen er goed aan ze te bestellen via info@expertbeers.be. Er is zelf interesse vanuit Sjanghai en Harbin in China. Meer info over het bier 'François Grand Cru' vind je op www.expertbeers.be.