'Saved by the bell' op speelplaats Sint-Jozef Instituut

De leerlingen blijven één minuut lang stilstaan in een bepaalde houding.
Benoit De Freine De leerlingen blijven één minuut lang stilstaan in een bepaalde houding.
Leerlingen en leerkrachten van het Sint-Jozefinstituut hebben gisteren deelgenomen aan de actie 'Saved by the bell'. Klokslag 10.20 uur luidde de schoolklok op de speelplaats en bleven de leerlingen gedurende één minuut stilstaan in een bijzondere houding.

Met de actie, die in meerdere scholen in Vlaanderen plaatsvond, wilden de leerlingen aan de alarmbel trekken voor het gebrekkig of geen onderwijs in ontwikkelingslanden. In het Sint-Jozefinstituut ging de aandacht vooral naar het onderwijs in Sri Lanka.


Vorig jaar gingen acht leerlingen met vier leerkrachten van de school op inleefreis naar een dorpje Mihintale in het hartje van dit land.


"De leerlingen en leerkrachten konden de toestand daar tien dagen ervaren. Nadat wij het schrijnend verhaal van de groep gehoord hadden, besloten wij meteen activiteiten te ondernemen. De opbrengst ervan bedraagt 20.000 euro. Met het geld kon er een kleuterschooltje in het dorpje gebouwd worden", zegt algemeen directeur Wouter Van Looy. De schoolklok die geluid werd, was een klok die leerkracht Peter David meebracht uit Sri Lanka.


Fien Gijs van 5 Humane Wetenschappen was één van de leerlingen die de inleefreis meemaakte. "Het kan niet dat de mensen daar in schrijnende armoede leven, terwijl wij kunnen genieten van enorme luxe. De mensen slapen daar nog in leemhuisjes die in de modder staan. Van subsidies voor kleuterschooltjes is er geen sprake. Maar wat mij vooral opviel is, dat daar de mensen toch nog gelukkig zijn en genieten van het weinige dat ze hebben."


(CML)

Met de actie steunt het Sint-Jozefinstituut dit schooltje in Sri Lanka, waar enkele leerlingen van de school al op inleefreis gingen.
RV Met de actie steunt het Sint-Jozefinstituut dit schooltje in Sri Lanka, waar enkele leerlingen van de school al op inleefreis gingen.
Twee leerlingen luiden de schoolklok om 10.20 uur.
Benoit De Freine Twee leerlingen luiden de schoolklok om 10.20 uur.