'Kontichse Specfour' is streekproduct

Werner Peeters (bakkerij Peeters), Ivan Gryp (bakkerij Sint-Rita), Johan Mylemans (bakkerij Mylemans), Kristin Brouwers (Mylemans) en schepen Marleen Van den Eynde.
Foto Benoit De Freine Werner Peeters (bakkerij Peeters), Ivan Gryp (bakkerij Sint-Rita), Johan Mylemans (bakkerij Mylemans), Kristin Brouwers (Mylemans) en schepen Marleen Van den Eynde.
Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing heeft de 'Kontichse Specfour', een van de Kontichse dorpsproducten, erkend als streekproduct. Schepen Marleen Van den Eynde (N-VA) van Lokale Economie en de drie Kontichse bakkers zijn bijzonder trots op deze erkenning.

"Met de erkenning zal de verkoop nog meer tot zijn recht komen", verzekert schepen Van den Eynde.


Het was de Kontichse 'biscuitier' Jos De Backer die in 1927 voor het eerst het gebak op de markt bracht. Na WO II werd de Specfour opnieuw gebakken. Maar de productie viel stil in 1960. In 2012 nam de gemeente samen met vrijwilligers het initiatief om het recept opnieuw op te duiken. Begin 2013 is een bakkerscommissie opgericht. Die moet waken over de echtheid van het recept en de kwaliteit van het product.


De Kontichse Specfour onderscheidt zich van andere gevulde speculaas door het gebruik van kokos in plaats van amandelen. De bruine speculaaskorst is broos en op smaak gebracht met kaneel en amaretto.


De Specfour is te koop bij de bakkerijen Peeters en Mijlemans in Kontich-Kazerne en bij bakkerij Sint-Rita in de Sint-Ritawijk. (CML)