"'Je loopt over naar de vijand', plagen collega's"

KOEN DE BACKER TREKT VAN PARKET NAAR BALIE VAN ADVOCATEN

Koen ruilt vanaf vandaag het maatpak in voor de toga.
Koen ruilt vanaf vandaag het maatpak in voor de toga.
Koen De Backer (34) uit Kontich legt vandaag de eed af als advocaat-stagiair bij de Antwerpse balie. Een gevoelige overstap: na meer dan 10 jaar bij het Openbaar Ministerie kiest hij voor de overkant. "Overloper, wordt er al lachend gezegd", vertelt Koen. "Géén evidente stap, maar ik zocht en vond een nieuwe uitdaging."

De carrièreswitch van Koen De Backer is uitzonderlijk, de weg om er te geraken indrukwekkend. "Ik ben in 2006 afgestudeerd als bachelor rechtspraktijk. Lessen heb ik niet gevolgd, ik nam alleen deel aan de examens. Ik ben vrijwel meteen aan de slag gegaan bij het parket-generaal in Antwerpen", zegt Koen. "Op administratieve diensten van de kamer van inbeschuldigingstelling en het hof van assisen. Ik maakte deel uit van de beleidscel van de procureur-generaal."

"Hele opoffering"

Koen had meer ambitie. Jaren achter de schermen werken voor de rest van zijn loopbaan zag hij niet meer zitten. "Na 7 jaar miste ik uitdaging. Ik heb ontzettend veel geleerd, vooral omdat Antwerpen de portefeuillehouder voor het strafrechtelijk beleid is. Met Yves Liegèois, de vorige procureur-generaal, heb ik nauw samengewerkt. Ik mag zeggen dat ik in het strafrecht heel wat expertise heb opgebouwd. Altijd dacht ik dat de logische stap dan zou zijn om magistraat te worden, maar dan moest ik mijn Master in de rechten halen."


Elke avond, als zijn kinderen van 2 en 4 onder lakens lagen, kroop Koen tussen de boeken. "Dat had ik met mijn vrouw afgesproken. Voor mijn Bachelor legde ik alleen examens af, maar die examenperiodes waren ontzettend zwaar en dat woog op mijn gezinsleven. Daarom wilde ik mijn masterjaren anders aanpakken. Ik heb alles veel beter gepland en was er eigenlijk elke avond mee bezig. Het was een hele opoffering, maar daarom ben ik best wel trots op mijn parcours."


Koen studeerde af met grote onderscheiding én hij kreeg ook de balieprijs van de stafhouder voor de beste thesis.


"Ik heb twee weken stage gelopen bij advocatenkantoor Desdalex van strafpleiter Kris Luyckx. Meteen voelde ik een 'klik': dit wil ik doen. Heel snel heb ik voor mezelf de keuze gemaakt om als advocaat aan de slag te gaan en toen ik een plaats aangeboden kreeg, heb ik meteen 'ja' gezegd."

Dubbel gevoel

Gisteren werkte Koen nog op het parket-generaal. Voor zijn collega's en magistraten is de eedaflegging in de plechtige zittingszaak ook meteen zijn afscheid.


"Het zal met een dubbel gevoel zijn, maar ik ben ontzettend blij met de jaren dat ik er heb mogen werken. Er is de laatste tijd wel geplaagd dat ik overloop naar de vijand. Daar kan ik best tegen. Ik voel toch ook vooral respect en bewondering voor de weg die ik heb afgelegd."


Naast Koen leggen er nog 125 advocaat-stagiairs de eed af. De trend van de laatste jaren zet zich nog steviger door: 90 vrouwen tegenover 36 mannen.