Wie naar Koksijde wil sporen, moet in Veurne afstappen

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN KOKSIJDE

Het Koksijdse station ligt op Veurns grondgebied.
Benny Proot Het Koksijdse station ligt op Veurns grondgebied.
Het gebrekkige openbare vervoer is een doorn in het oog van de Koksijdenaars. Spoor je naar Koksijde, dan kom je in Veurne aan en moet je nog een eind rijden vooraleer je de kust bereikt.

"We hebben dit probleem al heel vaak aangekaart op verschillende overlegmomenten", benadrukt huidig mobiliteitsschepen Stéphanie Anseeuw (LB). "Van een doortrekking van de kusttram naar Veurne zijn we nooit voorstander geweest. We willen wel werk maken van een citybus. Koksijde behoort tot de top als het over fietsveiligheid gaat. Ook op vlak van openbaar vervoer doen we inspanningen. Voor jongeren zijn er taxicheques, we betalen de helft van de Buzzypas voor tram en bus en de campuskaart voor een vast treintraject."


Koksijde Vooruit pleit voor een gratis, elektrische, gemeentelijke shuttlebus die overal in Koksijde halt houdt. "Auto- en fietsdelen is ook een oplossing", vindt Elwin Van Herck. "Het taxibeleid kan beter. Met 3D-zebrapaden, die de indruk geven dat er obstakels op het pad liggen, kunnen we snelle automobilisten ontmoedigen."


Volgens sp.a moet De Lijn zijn verantwoordelijkheid nemen. "Een permanente eigen shuttledienst is te duur. Dat kan alleen voor speciale gelegenheden", stelt Ivan Vancayseele. "Het stationsloket moet terug open zijn tussen 9 en 16 uur."

Deelfietsen

Ook N-VA is geen voorstander van een eigen shuttledienst. "Deelfietsen aan het station zijn een veel beter idee", vindt Adelheid Hancke van N-VA. "Koksijde moet ook blijven ijveren voor treinen die frequenter en stipter rijden. Degelijke fietspaden zijn ook nodig." (GUS)