Vrouw (64) geeft Franse jongeren onderdak, 's ochtends stelen ze haar auto

De politie zette een wielklem op de auto van de jongeren. De jongeren kregen daarna onderdak bij Marie-Noëlle.
BBO De politie zette een wielklem op de auto van de jongeren. De jongeren kregen daarna onderdak bij Marie-Noëlle.
De 64-jarige Marie-Noëlle Mortier heeft gisteren haar goed hart getoond, maar de vier Franse jongeren die in haar huis de nacht mochten doorbrengen, waren duidelijk niet onder de indruk. Ze stalen haar auto. "Ik voel me ongelofelijk dom en naïef", zegt Marie-Noëlle.

Koksijde, 3.20 uur 's nachts. Een politiepatrouille stopt een Peugeot met Franse nummerplaat in de Zeelaan, ter hoogte van het politiecommissariaat. De bestuurder heeft geen rijbewijs bij zich en test bovendien positief op alcohol. De politie zet een wielklem op de auto. De jongeren mogen na de nodige vaststellingen beschikken. Ze vertrekken te voet en spreken een honderdtal meter verder een vrouw aan. "Ik was een sigaret aan het roken door mijn schuifraam omdat ik niet kon slapen", zegt Marie-Noëlle. "De jongeren vertelden mij dat de politie hun rijbewijs had afgenomen. Ze vroegen waar ze een tram of bus konden nemen naar het station van Adinkerke om dan de trein naar Duinkerke te nemen." Marie-Noëlle, een onderwijzeres op rust uit Waver, woont nog maar een maand in Koksijde. Ze besluit haar goed hart te tonen. "Het ging om twee meisjes en twee jongens, naar eigen zeggen minderjarig. Ik zag dat ze weinig kleren droegen. Het was ook erg koud op straat. Ik heb hen gezegd dat ze bij mij konden slapen en dat ik hen 's morgens naar het station wilde brengen." De jongeren blijven slapen, en de volgende ochtend zit het gezelschap in de Skoda van Marie-Noëlle, klaar om naar het station te rijden. "Op dat moment besefte ik dat de schuifdeur nog openstond en dat ik mijn huissleutels niet bij had. Twee van de jongeren hebben mij in huis helpen zoeken. Maar toen ik even de andere kant op keek, waren ze plots verdwenen. Net zoals mijn Skoda Superb, waar ik drie jaar geleden nog 29.000 euro voor heb betaald. Ik voel me ongelofelijk dom en naïef. Nooit meer toon ik mijn goed hart aan vreemden."


De politie kent de verdachten. Agenten hadden hun identiteit genoteerd toen ze de wielklem plaatsten. Ook de Franse politie zoekt mee. (BBO)