Tafelschuimster slaat acht keer toe aan kust... Maar politie staat machteloos

Thinkstock
Een 48-jarige vrouw heeft in twee weken al minstens acht restaurantuitbaters aan de kust opgelicht. Nadat ze rijkelijk heeft gegeten en gedronken, betaalt ze niet. De politie komt telkens ter plaatse, maar staat machteloos. Agenten kunnen de vrouw wel oppakken en verhoren, maar ze kan voor de afzetterij niet aangehouden worden.

De vrouw heeft geen gekende woonplaats, maar was het laatst ingeschreven in Oostende. Sinds tweede kerstdag ging ze al minstens acht keer eten op restaurant in voornamelijk Koksijde, maar ook in Oostende en De Panne. Zondag was het hommeles in een horecazaak langs de Koninklijke Baan in Koksijde, toen ze na het krijgen van de rekening doodleuk zei dat ze geen geld had. De politie kent haar intussen en kwam ter plaatse om een pv op te stellen. 

Wat later ging ze nog iets drinken in de Nieuwpoortlaan in De Panne, met hetzelfde gevolg. Telkens moest de politie haar laten gaan, net zoals bij de vorige zes feiten. Het is afwachten tot er nieuwe feiten gebeuren en intussen kijkt de politie machteloos toe. Nochtans is de vrouw eerder al veroordeeld voor gelijkaardige feiten, maar ze kan wettelijk niet worden opgesloten in voorarrest om de afzetterij een halt toe te roepen.

“Op afzetterij staat een maximumstraf van 3 maanden cel", legt procureur Filiep Jodts van het Veurnse parket uit. “Om iemand vast te houden, moet de maximumstraf voor de feiten minstens 1 jaar cel zijn. De afzetterij waaraan de vrouw zich schuldig maakte, gebeurt bij herhaling. Dat betekent dat de maximumstraf wordt verdubbeld naar zes maanden cel. Maar dat is nog te weinig om iemand voor de onderzoeksrechter te leiden met het oog op een aanhouding”, zegt procureur Filiep Jodts. Volgens hem botst het openbaar ministerie op het strafwetboek. Mocht de vrouw bij wijze van spreken ook een zoutvaatje hebben gestolen, zou ze wel opgepakt kunnen worden. Op diefstal staat namelijk een maximumstraf van 5 jaar.

“De enige mogelijke oplossing is de zaak snel voor de rechtbank brengen, zodat een rechter ten gronde zich kan uitspreken”, aldus Filiep Jodts. 
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • peter goossens

    Foto nemen van die dame en massaal delen