Schulden rijzen de pan uit

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN KOKSIJDE

Het nieuwe politiekantoor in Koksijde.
Benny Proot Het nieuwe politiekantoor in Koksijde.
Koksijde is koploper als het gaat over de schuld per inwoner. De uitdagers van de Lijst van de Burgemeester zijn unaniem. "Geen prestigeprojecten meer." Huidig burgemeester Marc Vanden Bussche wil blijven investeren.

"Koksijde is een van de rijkste gemeenten van ons land", stelt Marc Vanden Bussche (Lijst van de Burgemeester). "We hebben fors geïnvesteerd in vrije tijd, infrastructuur en verenigingen. Eind vorig jaar was ons schuldensaldo 88,9 miljoen euro. Deze legislatuur is dat gedaald met 36 miljoen euro, maar we investeerden wel meer dan 50 miljoen euro. Ook na 2019 willen we blijven investeren zodat Koksijde een leuke plek blijft voor iedereen."


Elwin Van Herck (Koksijde Vooruit) wil een halt toeroepen aan prestigeprojecten, de golf privatiseren en de personenbelasting op nul procent houden. "De golf is een te ambitieus project voor een gemeente. En de opbrengst van de parkeerretributies moet de gemeente gebruiken voor bijvoorbeeld meer openbare toiletten, fietsrekken en subsidies voor jonge ondernemers."


Ook Sander Loones (N-VA) wil meer investeren in de inwoners, verenigingen en handelaars. "De heraanleg van de zeedijken, een degelijk onderhoud van voet- en fietspaden en pleinen zijn topprioriteiten."


Ivan Vancayseele (sp.a) tot slot pleit voor kleinere projecten die veel inwoners ten goede komen, zoals projecten voor betaalbaar wonen. "Het beleid moet veel meer afwegen of de investeringen echt wel nodig zijn en een meerwaarde voor de Koksijdenaren zijn." (GUS)