Onderwijs op maat motiveert

PRIVÉ-SCHOOL LEERWIJZER START SCHOOLJAAR MET 135 LEERLINGEN

Ella, Jonathan en Anne-Sohie voelen zich goed in de privé-school.
Benny Proot Ella, Jonathan en Anne-Sohie voelen zich goed in de privé-school.
De privé-school Leerwijzer in de Noordzeedreef in Oostduinkerke startte gisteren zijn schooljaar. De school, die net 30 jaar bestaat, is de grootste privé-school voor leerplichtigen in Vlaanderen. Nochtans is het niet goedkoop want een schooljaar kost er zeker 25.000 euro. In ruil biedt de school onderwijs op maat.

"In Antwerpen had ik een verkeerde studiemethode en dat zorgde ervoor dat ik een onvoldoende had voor vakken als wiskunde en geschiedenis. Vorig schooljaar startte ik in Leerwijzer met succes want ik moet enkel nog mijn examens Frans en Natuurwetenschappen afleggen en dan kan ik mijn hogere studies rechten aanvatten", zegt leerlinge Anne-Sophie (17) uit Antwerpen. "Ik was niet gemotiveerd en kreeg daardoor een C-attest in het gewone onderwijzer. Ik studeer hier humane wetenschappen. Het verschil is groot. De leerlingen en leerkrachten motiveren en de omgeving vlakbij de zee spreekt ook aan. Ik hoef alleen nog maar één examen af te leggen. Daarna studeer ik toegepaste taalkunde", pikt Ella (18) uit Leuven in. "Ook ik kon niet aarden in het gewone onderwijs. Hier krijgen we in kleinere groepen les waardoor je een betere band hebt met de leerkracht. We kunnen ook op ons eigen tempo werken. Als de leerkracht ons een gunstig advies geeft, kunnen we een examen afleggen voor een onafhankelijke examencommissie in Brussel. Dat kan dus vak per vak als we er klaar voor zijn", besluit Jonathan (14) uit Brugge.

Directeur Koen Ringoot.
Benny Proot Directeur Koen Ringoot.

Succesvol verhaal

Directeur Koen Ringoot is psycholoog en zijn echtgenote Ann Jansseune verpleegkunde. "Beroepshalve zag ik vroeger vaak jongeren die door gebrek aan motivatie de brui gaven aan hun schoolleven. Daarenboven kregen ze dan nog eens een B- of C-attest wat niet echt stimulerend werkt. Daarom besloten we dertig jaar terug om een privé-school op te richten. We startten in een huis in Middelkerke met acht leerlingen. Vandaag zijn we gehuisvest in een vroegere vakantiekolonie in Oostduinkerke met 135 leerlingen een een ploeg van vijftig medewerkers. Tien procent zit in het basisonderwijs, dat zijn vooral kinderen met leerproblemen. De overige jongeren zitten in het secundair. Het merendeel heeft motivatieproblemen maar er zitten ook hoogbegaafden tussen, mensen met leerstoornis en zij die sneller een diploma willen. We zijn geen buitengewoon onderwijs. Leerlingen die zich hier inschrijven hebben minimum een normale intelligentie. De grootste reden waarom de jongeren zich hier wel thuis voelen, is dat we werken naar een doel en dat ze dat op hun eigen tempo kunnen bereiken. Door te werken in kleine klassen met maximum tien leerlingen kunnen we onderwijs op maat aanbieden. Elke dag krijgen ze leerstof die ze moeten kennen. Lukt hen dat, krijgen ze vrije tijd maar als ze het niet onder de knie hebben krijgen ze extra studie. Elke maand kunnen leerlingen een examen afleggen voor de commissie in Brussel. Ik verwacht in de toekomst een opmars van privé-scholen want mensen zijn kritischer." Goedkoop is het privé-onderwijs niet. Je mag rekenen op minimum 25.000 euro per schooljaar. "We krijgen geen subsidies dus moeten we de personeels- en andere kosten zelf betalen", verklaart Koen Ringoot.


Info: www.leerwijzer.be.