Meer uitdagers voor Vanden Bussche

DE LAATSTE STAND VAN ZAKEN KOKSIJDSE

Net zoals in 2012 bundelen Open Vld en CD&V de krachten onder de naam Lijst Burgemeester (LB). Maar deze keer gaat de grootste uitdager, N-VA-lijsttrekker Sander Loones, vol-uit voor de sjerp. Kan Loones stemmenkampioen Marc Vanden Bussche van de troon stoten?

Met ruim 3.800 voorkeurstemmen was huidig burgemeester Marc Vanden Bussche in 2012 de absolute stemmenkampioen. Vraag is of dat op 14 oktober opnieuw zo zal zijn. Vanden Bussche kwam de voorbije jaren enkele keren in de nationale media. Eerst was er de komst van de vluchtelingen naar de Koksijdse luchtmachtbasis. De burgemeester vond het spreidingsplan onrechtvaardig en verdedigde zijn standpunt op nationaal niveau. Zijn mening lokte voor- en tegenstand uit. Een tweede storm waaide over de kustgemeente toen het Eén-programma Pano een kritische reportage bracht over de burgemeester als bouwheer. De klokkenluidster staat nu op de lijst Koksijde Vooruit.


Maar ondanks alle heisa hield de burgemeester stand en kon hij zijn beleid afwerken. De historisch hoge schuld zakte onder de honderd miljoen euro, maar blijft nog altijd aanzienlijk. Het dossier rond de invulling van een deel van de luchtmachtbasis ging ook vooruit, maar met een slakkengangetje.


Vanden Bussche haalde N-VA aan boord om Koksijde mee te besturen, hoewel dat niet nodig was om de meerderheid te hebben. Jan Loones (N-VA) gaf deze legislatuur de fakkel door aan schepen Rita Gantois. Zijn zoon Sander gaat nu voluit voor de sjerp.


!mpuls van Elwin Van Herck was de enige oppositiepartij deze legislatuur. Het kwam tot een breuk in de groep, waardoor !mpuls ophoudt te bestaan. Sp.a komt dus met een eigen lijst op. Elwin Van Herck stapt met Koksijde Vooruit naar de kiezer. Net zoals zes jaar geleden waagt ook de partij Vlaams Belang haar kans.


Als Lijst Burgemeester net zoals in 2012 de absolute meerderheid zou hebben, dan wenst N-VA de burgemeester veel succes, maar kiezen de Vlaams-nationalisten voor een rol in de oppositie. In de wandelgangen wordt gefluisterd dat Lijst Burgemeester ook eerder zou samenwerken met sp.a. (GUS)