Koksijde is zot van de fiets

GEMEENTE IS IN DE BAN VAN WK EN BK VELDRIJDEN

Leerlingen maken een echte Belgische fiets voor het BK veldrijden.
Benny Proot Leerlingen maken een echte Belgische fiets voor het BK veldrijden.
De jaarlijkse wereldbekermanche veldrijden vindt dit jaar plaats op 22 oktober en op 13 en 14 januari volgt het Belgisch kampioenschap. De gemeente wil al vanaf deze zaterdag iedereen helemaal gek maken van de koers. De schoolgaande jeugd schildert al volop kleurrijke fietsen.

De Vlaamse duinencross, één van de wereldbekermanches veldrijden, vindt dit jaar uitzonderlijk vroeg plaats op 22 oktober in Koksijde.


Dat komt door het WK in Denemarken waardoor de data wat verschoven zijn. Door de storm kon de editie van vorig jaar niet doorgaan, maar dankzij de renteloze lening die organisator Veloclub Koksijde van de gemeente kreeg, kon het toch nog overeind blijven. Burgemeester Marc Vanden Bussche (LB) laat weten dat er dit jaar nog meer dan anders over de stevigheid van de tenten gewaakt zal worden maar een storm kan je natuurlijk niet tegenhouden.


Nog meer veldrijden in het weekend van 13 en 14 januari want dan is Koksijde gastgemeente voor het Belgisch kampioenschap. Het was al van 2002 geleden dat zo'n BK nog eens in Koksijde plaatsvond.

Kinderen schilderen enkele fietsen voor het WK cyclocross.
Benny Proot Kinderen schilderen enkele fietsen voor het WK cyclocross.

Kleurrijke fietsen

De Koksijdse vrijetijdsdiensten bundelen de komende weken de krachten om wielergekke activiteiten te programmeren. De kinderen van alle basisscholen in Koksijde en Oostduinkerke zijn aan het schilderen geslagen. "We werkten een creatief, educatief pakket uit en één onderdeel daarin is de schilderactie", duidt Allison Moyaert van de Westhoekacademie. "Met vingerverf, patronen uit recyclagemateriaal of gewoon met de kwast toveren kinderen van het eerste tot zesde leerjaar 47 ingezamelde fietsen om tot kleurrijke kunstwerken die in januari een ereplaats krijgen op de Albertduin."

Kriscross

Het project kreeg de naam 'Kriscross door Koksijde' en start zaterdag 7 oktober met een uniek bmx-parcours.


"Iedereen is welkom om gratis deel te nemen tussen 14 en 18 uur. Bmx-kampioen Joost Wichman heeft zijn komst alvast bevestigd voor een demonstratie", zegt afdelingshoofd Vrije Tijd Ann-Sofie Beun.


Andere activiteiten de komende weken en maanden zijn een opdrachtenzoektocht in de bibliotheek (vanaf 14 oktober), de theatervoorstelling 'De Ronde van Begijn' (op 16 november) en een aantal tentoonstellingen in december."

Parcours verkennen

Zaterdag 18 november wordt het parcours van het BK opengesteld voor het brede publiek. Doorlopend en volgens leeftijd kan je zelf eens ervaren hoe moeilijk het is om door de duinen te ploeteren." Meedoen aan die parcoursverkenning kost vier euro. Vooraf inschrijven is verplicht en kan via www.koksijde.be/webshop.


Tickets bestellen voor de wereldbekermanche kan bij de Koksijdse, toeristische kantoren. Info: www.veloclubkoksijde.be. Wil je meer weten over het BK surf dan naar www.bkcyclocrosskoksijde.be.