Irakees (24) krijgt 40 maanden cel voor gewapende overval op Proxy Delhaize en Carrefour Easy

Archiefbeeld Proxy Delhaize
Photo News Archiefbeeld Proxy Delhaize
Een 24-jarige politieke vluchteling uit Irak is veroordeeld tot 40 maanden effectieve celstraf voor twee gewapende overvallen op supermarkten in Nieuwpoort en Oostduinkerke in mei dit jaar. Zijn toenmalige vriendin (31), die de vluchtauto bestuurde, kreeg 20 maanden cel met uitstel onder voorwaarden.

“Met een geweer in de aanslag stormde Zaid A. op 14 mei de Proxy Delhaize in Nieuwpoort binnen en eiste hij de kassa-inhoud. Het personeel was doodsbang en gaf hem de 2.600 euro. Daarna sloeg hij op de vlucht”, opende de procureur de pleidooien op het proces. Zaid A. bleef een tiental dagen uit de greep van de politie. “Maar op 23 mei was er opnieuw een gewapende overval, dit keer in de Carrefour Easy in Oostduinkerke. De kassierster werd onder schot gehouden en gaf 1.800 euro aan de overvaller. Hij vluchtte weg, maar dit keer hadden getuigen de vluchtauto gezien.” 

De politiediensten kwamen de bestuurster op het spoor via de nummerplaatgegevens en ANPR-camera’s, maar werden opmerkelijk genoeg door haar opgebeld”, ging de procureur verder. Ze deed aangifte toen Zaid A. haar piercing had uitgetrokken tijdens een ruzie. De vrouw biechtte aan de politie op dat ze de chauffeur was, maar deed naar eigen zeggen alles onder dwang van haar partner. 

Er volgde een huiszoeking en er werden grote delen van buit gevonden, net als de kledij die Zaid A. droeg tijdens de overvallen, het neppistool waarmee hij de kassierster bedreigde, inbrekersmateriaal en de buit van andere inbraken. Zaid A. stond dus ook terecht voor inbraken in de Chagall Beachbar, de Zeemeermin en Dijk 69 in Nieuwpoort.

Nepgevangenis

“Mijn cliënt was telkens onder invloed van alcohol. Hij kon het niet verkroppen dat hij zoveel geld vergokt had en wilde die verloren bedragen recupereren. Hij vroeg zijn vriendin om naar de winkel te rijden om bier, maar besloot dan de winkel te overvallen”, pleitte de verdediging. “Eigenlijk besefte hij de ernst van zijn daden niet, want het ging maar op een neppistool.” De procureur richtte zich tot Zaid A. “De slachtoffers konden niet weten dat het een neppistool was. Ze zijn zwaar getraumatiseerd en jij vindt dit niet erg? Moet ik jou nu naar een nepgevangenis sturen?” 

De rechter oordeelde dat Zaid A. 40 maanden de cel in moet. “Dergelijke feiten verhogen het onveiligheidsgevoel in de maatschappij. Er is bovendien een alarmpistool gebruikt en de beklaagde deed de slachtoffers geloven dat het een echt pistool was. Bovendien is hij al eerder veroordeeld voor inbraken in Westende. De rechtbank moet een duidelijk signaal stellen.” De ex-partner die de vluchtwagen bestuurde, kreeg 20 maanden cel met uitstel onder voorwaarden. Zo moet ze zich onder meer laten begeleiden voor een drugsproblematiek. De Hyundai waarmee de overvallen werden gepleegd, is verbeurd verklaard. De slachtoffers en getroffen zaken kregen een schadevergoeding.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.