Grootste sterrenrestaurant ter wereld voor één dag

VINCENT FLORIZOONE KLAAR VOOR HETE FLEMISH FOOD BASH

Vincent Florizoone staat op het strand waar culinair evenement Flemish Food Bash opgebouwd wordt. Hij is voorbereid op het warme weer.
Foto Proot Vincent Florizoone staat op het strand waar culinair evenement Flemish Food Bash opgebouwd wordt. Hij is voorbereid op het warme weer.
Voor één keer staat er zondag een 25-sterrenrestaurant op het strand van Oostduinkerke. Veertig chef-koks maken onder de blakende zon 81.000 gerechtjes op de Flemish Food Bash. "We zijn voorbereid op de hitte. Tien koelvrachtwagens houden alles fris", zegt initiatiefnemer Vincent Florizoone.

Het was deze week een drukte van jewelste op het strand van Oostduinkerke net naast het pas geopende openluchtzwembad. Bouwvakkers legden de houten plankenvloer, de tenten gingen de lucht in en de podia verschenen op het strand. Tussen al die drukte door nam chef-kok Vincent Florizoone even tijd voor een vlugge babbel. "België is niet trots genoeg op zijn eet- en biercultuur, vandaar dat we voor de naam Flemish Food Bash kiezen. Twintig chef-koks van ons land werken uitsluitend met streekspecialiteiten en twintig collega's uit het buitenland doen hetzelfde met hun lokale producten. Het resultaat kan je zondag proeven in 81.000 gerechten. Alles samen zullen er 530 medewerkers actief zijn. Het wordt een heus dorp op het strand. De keuken is 176 vierkante meter en telt elf fornuizen. Er zijn ook twee bakkerijen waar vers brood uit de oven zal komen. Ook een chocolademaker vertelt zijn verhaal van cacaoboon tot chocolade. Naast chef-koks hebben we patissiers, barista's, bakkers, beenhouwers en kaasspecialisten uitgenodigd. Bartenders mixen lekkere cocktails."

2,5 ton ijs

De hitte baart Vincent Florizoone weinig kopzorgen. "Er zullen tien koelvrachtwagens klaarstaan om alle ingrediënten fris te houden. De mise-en-place gebeurt niet op het strand. We hebben ook 2,5 ton ijs en 20.000 liter water. Het openluchtzwembad doet dienst als vip-ruimte. De ticketverkoop loopt als een trein. Er zijn er al 3.700 de deur uit en de maximumcapaciteit is 5.000."


Bestellen kan enkel via www.flemishfoodbash.com en dat tot zaterdagnacht. Als er zondag nog plaats is, kunnen toevallige passanten ook nog binnen. "Het publiek bestaat vooral uit foodies. Niet alleen Belgen komen massaal af, maar ook mensen uit Zweden, Polen en zelfs Rusland. De deelnemers zijn dan ook niet de minsten. Als we alle sterren van de chef-koks bundelen komen we aan 25, maar eigenlijk zijn er meer. Er zijn ook sterrenchefs van eigen bodem die meehelpen met hun buitenlandse collega's. Het is dan ook in de eerste plaats een groot netwerkmoment onder culinaire liefhebbers", besluit Florizoone.


Flemish Food Bash start zondag om 12 uur en duurt tot 's nacht. Deelnemers: www.flemishfoodbash.com.