Flandriens opgenomen in de Orde van de Paardenvisser

Freddy Maertens met garnaalvisser Stefaan Hancke.
GUS Freddy Maertens met garnaalvisser Stefaan Hancke.
De koninklijke Orde van de Paardenvisser heeft tijdens zijn jaar kapittel oud-wielrenners Freddy Maertens (66) en Michel Pollentier (67) geïntroniseerd.

Vooraleer ze tot ridder werden geslagen moesten ze zich bewijzen. De dag begon vroeg op het strand in Oostduinkerke. Paardenvissers Stefaan Hancke, Chris Vermote en Marius Dugardein stonden klaar om het duo op het boerenpaard te hijsen. "Ik geraak gemakkelijker op een fiets dan op een paard", lachte Maertens. "Het is een hele uitdaging. Ja, ik kan zwemmen maar dat zal vandaag waarschijnlijk niet nodig zijn." Ook Michel Pollentier keek op van het zware labeur. "Het is de eerste keer dat ik op de rug van een paard kruip en ermee in zee stap. Het is best een tijdrovende ambacht. Eerst het paard voorbereiden, er dan mee op garnalenjacht om nadien alles te zeven, sorteren en koken." Beide heren brachten het er goed van af. Van het strand ging het naar de hoeve van Stefaan Hancke waar de garnalen werden gepeld. De dag eindigde met de officiële intronisatie in De Normandie. Van zodra ze het glas witte wijn gevuld met garnalen achter de kiezen hadden, kregen ze hun oorkonde. De Orde van de Paardenvisser bestaat uit een enthousiaste groep die het toerisme en de gastronomie in de kijker zet en het ambacht van de paardenvissers promoot. Vorig jaar kreeg de vereniging van het koningspaar de koninklijke titel. (GUS)

Op de foto staan beide oud-wielrenners Freddy Maertens (66) en Michel Pollentier (67) bij garnaalvisser Marius Dugardein.
Foto Gudrun Steen Op de foto staan beide oud-wielrenners Freddy Maertens (66) en Michel Pollentier (67) bij garnaalvisser Marius Dugardein.
Michel Pollentier met garnaalvisser Stefaan Hancke.
GUS Michel Pollentier met garnaalvisser Stefaan Hancke.