E40 vanaf Oostduinkerke afgesloten voor vrachtwagens wegens douaneacties in Frankrijk: file tot in Nieuwpoort

Doordat al het verkeer van de snelweg moet in Oostduinkerke is een file ontstaan tot in Nieuwpoort.
Bart Boterman Doordat al het verkeer van de snelweg moet in Oostduinkerke is een file ontstaan tot in Nieuwpoort.
Vrachtwagens op de E40 richting Frankrijk moeten rechtsomkeert maken aan de afrit in Oostduinkerke. Met de maatregel anticipeert de politie op de stiptheidsacties van de Franse douane in Calais en Duinkerke. Het gevolg is wel een file tot in Nieuwpoort. Personenwagens mogen wel doorrijden, maar moeten eerst aanschuiven in de file. 

Voor de derde dag op rij houdt de Franse douane stiptheidsacties rond Calais en Duinkerke. Er wordt gevreesd dat de nakende Brexit voor veel extra werk zal zorgen en de douaniers eisen meer mankracht. De stiptheidsacties zorgen voor grote verkeerschaos rond Calais en gisteren was dat zelfs voelbaar tot in ons land. De file was tegen de middag al aangedikt tot in Veurne en het verkeer stond volledig stil. 

“We willen voorkomen dat die situatie zich herhaalt. We doen de vrachtwagens die naar Frankrijk rijden rechtsomkeer maken aan het op-en afrittencomplex in Oostduinkerke. Het vrachtverkeer moet nu via Brugge en Kortrijk (de E403, red.) richting Frankrijk rijden. Ook de oprit in Veurne, in de richting van Frankrijk, is afgesloten voor vrachtverkeer”, zegt korpschef Nicholas Paelinck van de PZ Westkust.

Een politieman legt een vrachtwagenchauffeur uit dat hij niet mag doorrijden richting Frankrijk.
Bart Boterman Een politieman legt een vrachtwagenchauffeur uit dat hij niet mag doorrijden richting Frankrijk.

Personenvervoer wel toegelaten

“Personenvervoer mag wel verder rijden op de E40 want we willen de westkust bereikbaar houden voor inwoners en toeristen. De personenwagens moeten echter eerst afrijden in Oostduinkerke om vervolgens opnieuw de autosnelweg op te rijden. De politie zorgt voor de triage. Het gevolg van de maatregel is een file tot in Nieuwpoort, maar het is in elk geval beter dan de impasse van dinsdag”, zegt Paelinck. 

Wie met de wagen in de westkust moet zijn en niet wil aanschuiven, kan afrijden in Nieuwpoort vervolgens de Veurnekeiweg (N39) richting Koksijde te nemen. De oprit van Adinkerke richting Frankrijk, de laatste voor de grens, is overigens wel nog open voor alle verkeer. “Maar als we zien dat truckchauffeurs de lokale wegen beginnen gebruiken om in Adinkerke opnieuw de snelweg op te rijden, sluiten we die ook voor vrachtvervoer. We zijn permanent aanwezig en volgen de situatie op”, aldus de korpschef.

De vrachtwagens moeten rechtsomkeert maken in Oostduinkerke.
Bart Boterman De vrachtwagens moeten rechtsomkeert maken in Oostduinkerke.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Danny Beyens

    Ronduit schandalig. Toeristen mogen verder en beroepschauffeurs moeten maar helemaal omrijden en hierdoor in overtreding gaan met de rijtijdenwet met alle gevolgen zoals zware boetes. Dit is toch echt hemeltergend!