DE PARTIJEN DOORGELICHT

KOKSIJDSE

Lijst Burgemeester

is een kartel van Open Vld en CD&V met huidig burgemeester Marc Vanden Bussche op kop. De kans is reëel dat deze lijst opnieuw de absolute meerderheid haalt, maar de oppositie zal deze keer vermoedelijk wel meer dan vier zetels veroveren.

N-VA

zet Europees parlementslid Sander Loones op kop, die in de voetsporen van zijn vader Jan treedt. Sander gaat voor de overwinning én voor de burgemeesterssjerp. Hij verklaarde eerder dat als N-VA niet nodig is voor een meerderheid, zijn partij liever voor de oppositie kiest. Want de voorbije zes jaar bestuurde N-VA mee, hoewel Lijst Burgemeester al een absolute meerderheid had.

Koksijde Vooruit

is de nieuwe politieke beweging onder leiding van kopman Elwin Van Herck. Hij vindt het hoog tijd dat er na 24 jaar een nieuw beleid komt. Elwin verzamelde dan ook vooral nieuwe gezichten rond zich.

Sp.a

stapt met een zuivere lijst naar de kiezer. Gemeenteraadslid Ivan Vancayseele is lijsttrekker. Na 14 oktober kan het met sp.a alle kanten uit. Mee besturen of in de oppositie, het wordt afwachten hoe de kiezer de kaarten schudt, maar het gerucht doet de ronde dat Lijst Burgemeester deze keer liever met sp.a in zee zou gaan.

Vlaams Belang

komt met vijf mensen op en zet Jos Boons voorop. De kans is klein dat die partij mee rond de bestuurstafel zal zitten. In 2012 kwam Vlaams Belang ook op, maar de partij behaalde toen geen zetels.