Alle asieldieren op één website

GANZEWEIDE VERVULT PIONIERSROL BIJ ONTWIKKELING DATABANK

Voorzitter van Ganzeweide André Lycke leidt minister Ben Weyts rond in het asiel.
Foto GUS Voorzitter van Ganzeweide André Lycke leidt minister Ben Weyts rond in het asiel.
Minister Ben Weyts wil volgend jaar een databank lanceren waarop alle dieren uit alle Vlaamse asielen staan. Het Koksijdse dierenasiel Ganzeweide heeft een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van die databank. Minister Weyts is afgelopen weekend daarom naar Ganzenweide gekomen om de databank voor te stellen.

"Toen we twee jaar geleden van Veurne naar Koksijde zijn verhuisd, werkten we een digitaal systeem uit voor het beheer van ons asiel", legt voorzitter André Lycke uit. "Per dier maken we een dossier op en dat plaatsen we online voor intern gebruik. Zo kunnen we sneller correcte informatie uitwisselen. Daarnaast is het ook voor het publiek handig om meteen te zien welke dieren gevonden of vrij voor adoptie zijn. Een van onze leden heeft het onlineverhaal voor ons ontwikkeld en toen we dat demonstreerden aan een aantal inspecteurs van Dierenwelzijn ging de bal aan het rollen. We zijn bijzonder trots dat de minister nu een aardig budget klaar heeft om onze website uit te rollen naar de rest van Vlaanderen. Ik geloof zeker dat veel dierenasielen zullen intekenen op die website, want ze herbergt een schat aan informatie."

Planning niet concreet

Vlaams minister Ben Weyts, die speciaal naar dierenasiel Ganzeweide kwam om de databank voor te stellen, geeft toe dat het geen makkelijk verhaal zal worden. "Elk erkend dierenasiel in Vlaanderen, en zo zijn er 142, hebben hun eigen beheersysteem en dat verzoenen met één gemeenschappelijk initiatief zal wat voeten in de aarde hebben, maar de gebruiksvriendelijkheid van de werkwijze van Ganzeweide moet veel asielen over de streep trekken."


De lancering van de asieldierendatabank is gepland voor volgend jaar. De planning hangt af van hoe snel de dierenasielen reageren op de oproep om in te tekenen. "De timing van de lancering is ideaal. Nu hebben geïnteresseerden tijd om de nodige aanpassingswerken te doen en de vrijwilligers op te leiden zodat ze begin volgend jaar kunnen starten."

Interesse

"Gewrongen tussen de kust en Frankrijk hebben wij alvast veel respons op onze digitale aanpak. Mensen komen van het hele land naar onze dieren kijken en dat voordeel zullen ook de andere asielen ervaren als ze mee stappen in ons verhaal", besluit André.


Dierenasiel Ganzeweide boekt gemiddeld tienduizend overnachtingen per jaar. "Opmerkelijk is het toenemend aantal katten. We krijgen meer zwerfkatten en kittens binnen. Er is dus zeker nood aan een manier om dieren sneller te plaatsen. Anderzijds zijn sterilisatie en chippen ook nodig om alles beheersbaar te houden."