"Wist je dat dit gebouw kan praten?"

LAATSTE BEROEPSMOLENAAR ZET DEUREN ZUID-ABDIJMOLEN OPEN

Patrick Geryl is de laatste beroepsmolenaar van België. Hij maalt er al 30 jaar graan. Nu zondag opent hij de deuren van het gebouw voor Open Monumentendag.
Benny Proot Patrick Geryl is de laatste beroepsmolenaar van België. Hij maalt er al 30 jaar graan. Nu zondag opent hij de deuren van het gebouw voor Open Monumentendag.
Patrick Geryl (58) laat al dertig jaar de wieken van de Zuid-Abdijmolen in Koksijde draaien. Nu zondag, op Open Monumentendag, zal hij de bezoekers meenemen naar de plek waar hij jaarlijks tot vijf ton graan maalt. Hij zal de leukste weetjes over het bijzondere monument aaneenrijgen.

Patrick was timmerman aan de gemeente Koksijde. De Zuid-Abdijmolen was gerestaureerd dus kon je die beter laten draaien. Patrick ging aanvankelijk niet in op het voorstel om molenaar te worden. "Ik kende daar niets van", lacht hij. "Toen ik het toch probeerde, draaide ik bij. Ik vond het wel leuk om een verhaal te vertellen aan de bezoekers. Twee jaar lang leerde ik de kneepjes van het molenvak van Jozef Dewaele, stadsmolenaar van Brugge. Ik volgde ook een cursus. Met die rugzak aan kennis ging ik exact dertig jaar geleden aan het werk in de Zuid-Abdijmolen. Toen verwelkomde ik 700 bezoekers per jaar. Vandaag is dat vertienvoudigd. Het gebeurt dat ik tot zeven groepen op één dag rondleid. Ik ben er wel trots op dat ik de enige beroepsmolenaar van het land ben. Elke dag, behalve op zondag, vind je me in of rond de molen. Tijdens de wintermaanden heb ik tijd voor het onderhoud van de open staakmolen van 24 meter hoog en 50 ton zwaar."

RV

Molen met verhaal

"Eeuwen geleden zette boer Blanckaert, verre familie van Arthur Blanckaert, beter bekend als Will Tura, een molen bij zijn hoeve in Houtem. Molenaar Zoete maalde er graan voor het hele dorp", vertelt Patrick. "In 1862 nam de familie Lootvoet het over, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog sloeg het noodlot toe. Sylvian Lootvoet werd in zijn molen doorzeeft door kogels van de Engelsen. De molen was zwaar beschadigd. Het was toenmalig Koksijds burgemeester Jaak Van Buggenhout die het monument in 1951 kocht voor 300 euro. Dertig jaar later werd die afgebroken en vervangen door een nieuwe. Het was in die tijd dat ik werd aangesteld als molenaar. Het verhaal dat ik aan de bezoekers vertel pas ik uiteraard aan aan hun leeftijd. Iets wat iedereen opmerkt, is dat de molen veel beweegt. Dat is ook logisch, want die staat los op de vier grote, witte blokken. Het is dan ook nodig om de Zuid-Abdijmolen elke avond op de wind te draaien. Eén keer was ik vijf minuten te laat en waren alle tandwielen afgebroken. Wist je dat de molen kan praten? Bij de vreugdestand staat hij links hoger en in rouw staat die rechts hoger. Na de aanslagen in Brussel zette ik de molen in rouwstand, maar als iemand uit mijn familie trouwt verander ik het naar vreugdestand. Naast de bezoekers rondleiden, maal ik ook nog een paar keer per maand voor twee plaatselijke bakkers. De wieken transporteren de zakken dus fysiek valt het goed mee. Neen, ik ben niet gehaast om met pensioen te gaan. We hebben een goede zomer achter de rug waarbij ik kon rekenen op vrijwilliger Jef Ameeuw."


Zondag is de molen open van 10 tot 18 uur. Er is muzikale animatie en Jong El Fuerte baat de bar uit. Een hoefsmid toont zijn ambacht.


Alle activiteiten van nu zondag zijn gebundeld op www.openmonumentendag.be.