"Skeletten reconstrueren is mijn passie"

LUC TYTECA (53) HEEFT GROOTSTE PRIVÉCOLLECTIE SCHEDELS VAN HET LAND

Luc Tyteca bij het skelet van een Afrikaanse olifant, dat hij zelf heeft gereconstrueerd.
Benny Proot Luc Tyteca bij het skelet van een Afrikaanse olifant, dat hij zelf heeft gereconstrueerd.
Luc Tyteca (53) uit Koksijde moet zowat de grootste privécollectie schedels en skeletten van het land hebben. Hij toont zijn honderden schedels binnenkort aan het grote publiek in Museos, een museum dat hij heeft ingericht net naast zijn huis in de Veurnestraat. "Mijn oudste schedel is 120.000 jaar."

Twee jaar geleden haalde Luc onze krant met de schedel van een potvis die in 2000 was aangespoeld op het strand in Denemarken. Hij hing die op aan het plafond en daar bengelt hij vandaag nog altijd. "Het is een van de pronkstukken in mijn museum, dat ik de naam Museos gaf. 'Os' betekent been in het Latijn. De naam staat dus voor een museum van beenderen", legt Luc uit. De Koksijdenaar is vooral trots op zijn schedels van uitgestorven dieren, zoals het oerrund. "Die is zeker 120.000 jaar oud en dateert van voor de IJstijd. Het is gevonden in Duitsland in een oude rivierbedding van de Rein. Het is qua spanwijdte een van de grootste schedels ter wereld. Wist je dat er ook Siamese tweelingen onder de dieren zijn?" In het museum kun je een Siamees kalf zien, maar ook een met een waterhoofd en een bulldogkalf.

Midden: de schedel van een oeros.
Benny Proot Midden: de schedel van een oeros.

Afrikaanse olifant

"De Afrikaanse olifant is het grootste volledige skelet in mijn museum. Het is een vrouwtje dat uit het dierenpark Le Monde Sauvage in Wallonië komt. Er ontbreekt één slagtand en een van de ribben is op twee plaatsen gebroken. Liefst twee jaar heb ik eraan gewerkt, maar het resultaat mag er zijn: 50 wervels, 40 ribben en zeker 160 beentjes aan de vier poten samen. En dat zonder handleiding. Het kleinste skelet is dat van een muis met een schedeltje van maar een centimeter groot. Toch bestaat de muis uit meer beentjes dan pakweg een potvis."

De schedel van een paca. (Een soort knaagdier.)
Benny Proot De schedel van een paca. (Een soort knaagdier.)

Slapen bij skeletten

Luc en zijn vrouw Leentje Vandenhoudt studeerden beiden af in 1983 als bioloog aan de universiteit van Leuven. Ze namen daarna de familiebakkerij Tyteca in Koksijde over als derde generatie. "Ik bakte en mijn vrouw verkocht. We deden dat 21 jaar lang. Mijn passie voor alles wat met beenderen te maken heeft, bekoelde echter niet. In 2008 lieten we de bakkerij over aan mijn broer Carl. Zo kreeg mijn levenswerk, het inrichten van een natuurkundig museum, concrete vorm. In het weekend help ik nog in de bakkerij, maar tijdens de week werk ik aan mijn project. Mijn verhaal is wetenschappelijk onderbouwd, maar ook het esthetische is belangrijk. Ik koos voor een open architectuur zodat je de kunstwerken, want zo noem ik mijn schedels, van alle kanten kan bekijken. De mensen meenemen in mijn verhaal en met hen mijn passie delen, dat is waarom ik het doe."

Benny Proot

Giraf en tijger

"Nieuwe skeletten bouwen is tijdelijk verminderd door dit project, maar er ligt nog heel wat in mijn voorraadkamer. Ik denk maar aan een giraf, neushoorn, nijlpaard, beer en tijger. Dat is de reden waarom mijn museum slechts tijdens de schoolvakanties van donderdag tot en met zondag open zal zijn. Zo rest er me nog genoeg tijd om zelf aan de slag te gaan met mijn beenderen." Op de vraag of hij elke dag tussen zijn werken dwaalt, antwoordt Luc verrassend. "Ik kan niet anders. Onze slaapkamer ligt in het museum", lacht Luc.


De officiële opening van Museos is op 24 oktober. In de herfstvakantie is het voor het publiek open van donderdag tot en met zondag van 10 tot 17 uur. Tijdens de kerstvakantie zal het gesloten zijn. Een ticket kost zes euro voor een volwassene, er zijn verminderde tarieven. Kinderen tot zes jaar mogen gratis binnen als ze begeleid zijn. Groepen en scholen kunnen op andere dagen een afspraak maken. Reserveren kan nu al op 058/51.19.39 of info@museos.be. Binnenkort komt de website www.museos.be online.