Maandag worden schepenen Sp.a en Open Vld officieel verkozen, oppositie dient nu óók kandidaturen in

Omdat tijdens de installatievergadering de schepenen nog niet officieel werden aangesteld, worden ze tijdens de gemeenteraad van maandag verkozen door alle raadsleden. In principe kan dit niet fout lopen voor de coalitie Sp.a en Open Vld, maar toch schuiven oppositiepartijen CD&V en N-VA kandidaten naar voren.
Het gemeentehuis van Koekelare
Benny Proot Het gemeentehuis van Koekelare

Sp.a en Open Vld ondertekenden op de avond van de verkiezingen al een akkoord waarbij de liberaal Jan Lievens als schepen van onder meer sport en kinderopvang naar voren schoven. Sp.a heeft met burgemeester Patrick Lansens en schepenen Jassy Salenbien, Dirk Ampoorter en Stijn Ramboer een overwicht in het bestuur. Sterker nog: Sp.a heeft met tien zetels zelfs een absolute meerderheid. Toch was het opvallend dat net daarom geen algemene voordrachtsakte werd ingediend om drie schepenen - Salebien, Depoorter en Lievens - al tijdens de installatievergadering officieel te benoemen. “Je kan opteren om een gezamenlijke akte in te dienen of om de kandidaat-schepenen te verkiezen tijdens een gemeenteraadszitting”, liet Lansens al weten. In principe zou de aanstelling maandag dus zonder problemen moeten verlopen, gezien de grote meerderheid. Toch dienen oppositiepartijen CD&V en N-VA zelf nog drie kandidaturen in: Tom Pollentier (CD&V), Jolien Lootens (NVA) en Tine Maertens (CD&V). “Gezien de meerderheid nagelaten heeft om een gemeenschappelijke schepenvoordrachtsakte in te dienen, werd het nieuw schepencollege nog niet aangesteld op de installatievergadering. Hiervoor werd nog steeds geen duidelijke reden aangegeven door de sp.a-Open Vld-meerderheid. Op de komende gemeenteraad dienen de schepenen gestemd te worden. We hebben dan ook besloten om samen ook kandidaten in te dienen.” Lansens herhaalt dat de stemming “een keuze is van het bestuur”. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.