Koekelare zet ‘vakmanschap in het straatbeeld’ centraal tijdens Erfgoeddag

Koekelare Rondleidingen voor inwoners in beschermd Huis Proot.
Benny Proot Koekelare Rondleidingen voor inwoners in beschermd Huis Proot.
Tijdens Erfgoeddag ontdek je op zondag 28 april in Koekelare letterlijk en figuurlijk ‘vakmanschap in het straatbeeld’. Een uitgestippeld wandelparcours vertrekt aan Huis Proot en laat je kennismaken met lokale ambachtslui in het centrum van de gemeente.

In Huis Proot in de Noordomstraat 2 komen verschillende ambachten aan bod: marmerimitaties, Engels behang uit de negentiende eeuw ontworpen door William Morris, publiciteitsschilderen, boekbinden & boek- en papierrestauratie en een reeks over ‘VezekerDe Bewaring’. Die geeft mensen praktische tips om ambachtelijke objecten te onderhouden, presenteren, manipuleren of op te bergen. Bij mooi weer zitten er in de Noordomstraat enkele kantklossers van de lokale club hun ambacht uit te oefenen. Daarnaast komt er ook een demo aan bod over handnaaien, borduren, patroontekenen en kantverwerking. Om het helemaal compleet te maken, gebeurt dat in een 19de-eeuws kledingstuk met oude en moderne kanten in wit en zwart. Een kledingrek met enkele antieke kledingstukken maakt het geheel af.

Wandelparcours

Een uitgestippeld wandelparcours in het centrum van de gemeente neemt je mee naar de lokale ambachtslui, die onvervalst vakmanschap van vroeger demonstreren. Ontdek oldtimers bij garage Vanduyfhuys, oude elektrische apparaten bij Elektro Decru, proef een lekkernij bij brood en banket Desmet-Vanmullem, bewonder machines uit de tijd van toen bij schoenmaker Kristof en maak kennis met oude restauratietechnieken bij Jan Pauwels of oude fototoestellen bij fotografie Marc Vinckier. Onderweg loop je enkele vakmensen tegen het lijf die een (oude) ambacht tot leven brengen.

Op zoek naar de klokken

Ook in de Sint-Martinuskerk op het Concertplein komt het een en ander aan bod. De Duitse bezetter eiste tot tweemaal toe de torenklokken op en vernietigde ze nadien telkens. Alles over de geschiedenis van onze torenklokken en een korte documentairefilm over het ambachtelijk productieproces van nieuwe klokken is in de kerk te bewonderen. Om het uur kan je in kleine begeleide groepen de kerk beklimmen voor een bezoek aan de klokken. Daarnaast kom je ook alles te weten over textielconservatie en -restauratie. Dit alles aangevuld met de tentoonstelling van een waardevolle Koekelaarse vlag van de Sint-Genesiusgilde uit 1892 en enkele kazuifels en twee bijzondere bekledingen aan de voorkant van een altaar: eentje uit de zestiende eeuw een eentje uit 1696. 

Praktisch

Het programma loopt van 10 tot 12 uur en vanaf 13 tot 17 uur. De Sint-Martinuskerk is enkel in de namiddag toegankelijk, maar tussen 10 en 12 uur kun je wel de klokken bezichtigen via de Kerkstraat. Huis Proot is het startpunt. Deelname is gratis.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.