Koekelaarse wijn volgend jaar in de rekken

MARINO (46) PLUKT EERSTE DRUIVEN OP FLANKEN RUIDENBERG

Marino Moenaert toont de druiven die hij oogst op de flanken van de Ruidenberg.
Foto Boterman Marino Moenaert toont de druiven die hij oogst op de flanken van de Ruidenberg.
Op de flanken van de Ruidenberg worden dit jaar voor het eerst druiven geplukt voor de wijnbouw. Marino Moenaert (46) uit Oostkamp plantte er in 2014 een 2.100-tal wijnranken. Het gaat om de soorten Pinot Gris en Auxerrois. "De wijn van de Ruidenberg ligt eind 2018 in onze rekken", zegt Marino trots.

Marino was niet aan zijn proefstuk toe toen hij op de Ruidenberg 2.100 wijnranken plantte. "In 2010 begon ik bij mij thuis in Moerbrugge al te experimenteren met verschillende druivensoorten, in totaal een honderdtal planten. We distilleerden de best gedijende rassen en de volgende jaren legden we wijngaarden aan bij kasteel De Cellen en kasteel De Herten, beide in Oostkamp. In 2014 kwam daar de Ruidenberg in Koekelare bij", aldus Marino. In totaal gaat het om een vijfduizendtal wijnranken.


Op de domeinen verbouwt Marino Moenaert de druivensoorten Auxerrois, Johannieter, Solaris, Rondo, Dornfelder en Pinot Gris. "Deze soorten gedijen het best in ons klimaat. Het komt erop aan om soorten die ook in noordelijke gebieden gedijen tot bij ons te halen. Die komen hier nog beter tot hun recht. Italiaanse druiven naar hier halen, daar moet je niet aan beginnen", legt Marino uit. De Ruidenberg is volgens hem de ideale plaats, aangezien de flank de hele dag zon krijgt en de lichte zeebries de vochtigheid en de schimmels doet afnemen.

Tuinbouwstudies

"De passie heb ik eigenlijk van mijn grootvader meegekregen. Hij was moestuinier en had een voorliefde voor druiven. Je vond me altijd in zijn serres tussen zijn druivenplanten. Hij plantte enkel druiven om te eten. Later ben ik tuinbouwstudies gaan volgen. Toen ik zag hoe men in Zeeland, in wijnhoeve de Kleine Schorre, ook uitstekende wijn maakt van eigen druiven, was ik ervan overtuigd dat je dat bij ons ook kan. Ik schreef me in voor heel wat opleidingen en liet mij bijstaan door een oenoloog", gaat Marino verder.


Vorig jaar werd de wijn voor het eerst commercieel verkocht, met een oplage van 500 flessen. "Die was in geen tijd uitverkocht. Dit jaar is onze Houtlandse wijn, ongeveer evenveel flessen, vanaf 18 oktober te koop in ons winkeltje in de Beernemsestraat 26 in Moerbrugge", aldus Marino Moenaert.


"De rode wijn is van de druiven Rondo en Dornfelder, de witte een blend van Auxerrois, Johannieter en Solaris. De opbrengst van de oogst op de Ruidenberg is wellicht volgend jaar in november klaar voor verkoop."