Agent J. (alias ‘de sherrif van de Polder’) krijgt geen gelijk van politierechter, Willy (69) vrijuit voor agressief rijden

De 69-jarige Willy Heindryckx uit Koekelare heeft enkel een boete gekregen voor overdreven snelheid. Hij is niet veroordeeld voor agressief gedrag tegen een agent en bumperkleven. Waarom niet? Politierechter Geert Vandaele volgde de getuigenis van agent J. niet. “Een goede beslissing”, zegt Willy.”Die agent staat gekend als ‘de sheriff van de Polder’.”
Willy Heindryckx werd voor zes van de zeven tenlasteleggingen niet veroordeeld.
JHM Willy Heindryckx werd voor zes van de zeven tenlasteleggingen niet veroordeeld.

Op 3 januari besloot agent J.  een Citroën Berlingo te volgen in de Kortemarkstraat in Koekelare. De bestuurder reed amper 35 kilometer per uur. “Ik ging er vanuit dat de bestuurder bezig was met zijn gsm of met iets anders”, noteerde de agent achteraf in zijn proces-verbaal. “Ik haalde wagen in, en op dat moment werd ik geconfronteerd met een andere bestuurder die zich agressief gedroeg, verschillende malen claxonneerde en aan het bumperkleven was. Ik stopte om die agressieve man tegen te houden. Maar hij stoof ervandoor nadat hij me verbaal had aangevallen. Hij reed 120 kilometer per uur waar je maar 70 mag.  Hij werd uiteindelijk onderschept door collega’s.” Die bestuurder, de 69-jarige Willy Heindryckx uit Koekelare, moest zich vandaag bij de politierechter verantwoorden. Hij werd vervolgd voor zeven tenlasteleggingen: naast overdreven snelheid onder meer ook het negeren van een teken van een agent, een agressieve houding, bumperkleven en ongeoorloofd claxonneren. 

We kennen hem allemaal: hij is gekend als de sheriff van de Polder en heeft een kwalijke reputatie

Willy Heindryckx

Kwalijke reputatie

Om een oordeel te kunnen vellen liet politierechter Geert Vandaele zowel de agent als Willy persoonlijk getuigen. Willy en zijn advocaat Jan Ferlin namen als eerste het woord. Willy nam geen blad voor de mond. “Wat die agent verklaarde, klopt echt niet”, zei hij. “Ik was op dat moment onderweg naar het ziekenhuis waar ik behandeld werd tegen kanker. Opeens bevond ik mij ik achter die politiewagen, die traag reed. De agent haalde plots de auto voor hem in zonder zijn richtingaanwijzer te gebruiken. Dus ik dacht dat hij gewoon wilde inhalen, en ik deed hetzelfde. Maar toen hij naast die auto reed, gooide hij plots zijn remmen dicht. Dáárom begon ik te claxonneren. Ik schrok immers, het was een gevaarlijke situatie. Hoe kon ik weten dat hij die auto wilde controleren? Hij had ook zijn zwaailichten niet aangestoken. Wat volgde was pure onbeschoftheid. We kennen die agent trouwens allemaal: hij is gekend als ‘de sheriff van Polder’ en heeft een kwalijke reputatie. Hij trok mijn portier open en schreeuwde: ‘weet jij wel wie ik ben?’ en slingerde vervolgens een reeks verwijten naar mijn hoofd. Hij keerde terug naar zijn auto en daarna reed ik weg. Veel te snel, dat geef ik wel toe.”

Cruciale opmerking

Ook agent J. kwam getuigen. Hij had een andere mening. “Die man deed aan bumperkleven en vertoonde ongepast rijgedrag. Het was hij die mij een hoop verwensingen naar het hoofd slingerde. Ik had hem na het incident duidelijk gezegd dat hij aan de kant moest gaan staan, maar hij stoof er gewoon vandoor.” Zowel de politierechter als de procureur stelden de agent nog verschillende vragen. Daarbij was één antwoord van J. van cruciaal belang. “Ik heb die mens nooit gezien toen ik die andere wagen inhaalde. Hij kleefde opeens aan mijn achterbumper. Hij moet nogal snel gereden hebben.” 

Onrechtstreeks toegegeven

Na een beraad van enkele minuten besloot politierechter Geert Vandaele geen rekening te houden met de bijzondere bewijswaarde van de agent. Dat komt omdat de agent door zijn antwoord eigenlijk onrechtstreeks toegaf dat hij tijdens zijn manoeuvre niet had gekeken naar achteropkomend verkeer, wat elke burger verondersteld wordt te doen. En dus werd Willy enkel gestraft voor overdreven snelheid en kreeg hij een geldboete van 208 euro. “Dat is de enige juiste beslissing”, reageert Willy. “Die sheriff kon mij vandaag nog steeds niet zeggen wat ik toen verkeerd heb gedaan. Ik sta recht in mijn schoenen, maar het is erg dat ik als kankerpatiënt hier een jaar mee in mijn maag heb moeten zitten.”

Politierechter Geert Vandaele volgde de stelling van de agent niet.
Florian Van Eenoo photonews Politierechter Geert Vandaele volgde de stelling van de agent niet.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.