"Eerste les is simpel: Bobby! Blijf!"

EXPERT SCHRIJFT BOEK OVER HOE JE HOND OPVOEDT

Redgy Vergracht uit Koekelare stelt zijn eerste boek over hondenopvoeding voor.
Foto Gudrun Steen Redgy Vergracht uit Koekelare stelt zijn eerste boek over hondenopvoeding voor.
Redgy Vergracht (61), al 32 jaar hondeninstructeur, schreef met 'De goede huis-, tuin- en keukenhond' een boek over hoe je een hond opvoedt. "Een tip: dat beest begrijpt geen Nederlands. Zorg dat hij zijn naam kent, en het woord 'blijf'."

"Het is simpel", begint hondengedragsdeskundige Redgy Vergracht uit Koekelare. "Een hond moet zijn naam herkennen, komen als je hem roept, blijven als je het zegt, spelen en niet trekken aan de leiband. Waarom loopt het zo vaak fout? Ofwel zijn de baasjes niet consequent genoeg, ofwel ligt het accent te prominent op presteren ten koste van de hond. In mijn boek vertel ik de lezer hoe ik het aanpak, met talrijke anekdotes. Mijn boek is geen wetenschappelijk werk, maar wel een relaas over het belang van een goede opvoeding. Wie consequent, rustig en vol vertrouwen met zijn huisdier omgaat, krijgt er een fantastische relatie mee."


Redgy Vergracht heeft veel ervaring met honden. In het verleden was hij medeoprichter van de hondenschool 't Kwispelhof in Leke. Twee jaar geleden stopte hij daarmee om persoonlijke redenen. Redgy volgde opleidingen en stages in binnen- en buitenland, leidde in zijn loopbaan om en bij de 5.000 honden op en coördineerde vijftien jaar lang de Martin Gaus-scholen in België. Ook nu nog geeft hij workshops en lezingen.

Commando's

Enkele tips die hij steevast meegeeft? "Haal je een puppy in huis? Denk dan eerst goed na over het ras. Want er bestaan verschillende types honden." In het boek leert Redgy lezers ook hoe ze hun viervoeter op het rechte pad kunnen houden. Bij puppy's is enig geduld vereist. "Vanaf acht weken mag je het hondje al meenemen op straat en een paar weken later leer je het luisteren. Dat begint met de naamsherkenning gevolgd door de commando's 'komen' en 'blijf'. Je start altijd in een prikkelvrije omgeving en bouwt langzaam op. Elke hond speelt graag, maar even vaak speelt hij met zijn baasje. Werp je een balletje, dan brengt de hond dat terug. Als baasje hoef je er niet zelf achter te lopen of te trekken aan het speeltje tot de hond het lost. Om dat te bereiken neem je een tweede balletje vast. Brengt hij het eerste terug, gooi dan het volgende. Ongewenst gedrag negeer je. Je hoeft geen waterval aan woorden te gebruiken om een hond te laten doen wat je wilt. Dat beest begrijpt onze taal niet. Veel heeft te maken met hoe je iets zegt. Nog iets wat ik de lezer meegeef, is dat snoepjes niet nodig zijn. Beloon liever met zachte stem of een knuffel. Als baasje ben je grotendeels zelf verantwoordelijk voor het gedrag van de hond."


'De goede huis- , tuin- en keukenhond' kost 20 euro en is bij de schrijver verkrijgbaar. Bestellen kan via vergracht.r@gmail.com.