Visserswereld zegt schipper Kurt Slabinck (48) vaarwel

Het bidprentje van Kurt Slabinck.
Foto SDVO Het bidprentje van Kurt Slabinck.
In de Margaretakerk in Knokke is zaterdagmorgen Kurt Slabinck (48) uit Moerkerke begraven. Hij was de schipper van vissersboot Z19 Sonja, die twee weken geleden verging voor de Britse kust. "Onze ergste nachtmerrie is werkelijkheid geworden", klonk het in een brief van z'n vrouw Muriel.

De kist van de schipper werd op de tonen van 'Het Water' van Marco Borsato de kerk binnengedragen. Vooraan stond een groot scherm waarop foto's uit het leven van Kurt werden getoond. "Kurt kwam niet uit een traditionele vissersfamilie, maar raakte zelf gefascineerd door de zee", opende de priester de afscheidsviering. "Het was zijn passie, zijn levensroeping. Alles uit de kast halen, was zijn motto aan boord. Niet enkel op zee, maar ook voor z'n gezin haalde Kurt alles uit de kast."

Ergste nachtmerrie

De schipper zou binnenkort minder gaan varen om meer vrije tijd te hebben voor z'n familie. "We droomden ervan om met onze kleinzoon naar Sealife te gaan en om een kleine B&B op te richten", klonk het in een emotionele brief van z'n vrouw Muriel. "Die dromen zullen we niet meer kunnen waarmaken. Lieve schat, je bent op een verschrikkelijke manier van ons weggerukt. We wisten dat de zee risico's inhield. Onze ergste nachtmerrie is werkelijkheid geworden. We keken zo uit naar onze dertigste huwelijksverjaardag volgend jaar. Je was de liefde van m'n leven en dat ben je nog steeds. Ik zal je altijd graag blijven zien." Indiana en Anthony schreven een persoonlijke boodschap voor hun vader. Hun getuigenis deed elke aanwezige een krop in de keel krijgen. "Hey pa, wat zullen we je missen. Het was bijna weer de tijd dat je pannenkoeken zou bakken. We keken er zo naar uit. Jouw stem zullen we nu jammer genoeg nooit meer horen." Naast schipper Kurt overleefde ook stuurman Roger Zoete (60) uit Gistel de scheepsramp niet. Zijn uitvaartplechtigheid vond donderdag al plaats. (SDVO)