Ontsnapte gevangene hangt 30 maanden cel boven het hoofd na wilde achtervolging

De wagen crashte op de Zeedijk.
Mathias Mariën De wagen crashte op de Zeedijk.
De twee mannen die afgelopen zomer in een gestolen Mercedes crashten op de Zeedijk in Knokke-Heist, riskeren celstraffen van 30 maanden en 2 jaar. Pas achteraf bleek dat Geoffrey C. (42) enkele maanden eerder ontsnapt was uit de gevangenis van Saint-Hubert.

Geoffrey C. (42) en Joachim Z. (35), beiden afkomstig uit de streek rond Bergen, gingen op 1 augustus in Sluis aan de haal met een dure Mercedes. Via het trackingsysteem ontdekte de Nederlandse politie dat de wagen zich in Knokke-Heist bevond. Een patrouille van de lokale politie Damme/Knokke-Heist kon de twee dieven klemrijden, maar die slaagden erin zich los te rijden. Tijdens de daaropvolgende achtervolging werden snelheden tot 150 km/uur gehaald. Meerdere agenten moesten opzij springen en in de Kustlaan loste de politie zelfs een schot. Uiteindelijk crashte de Mercedes op de Zeedijk tegen een stenen bol. Beide verdachten verbleven al een week op een camping in Blankenberge en kwamen in aanmerking voor enkele diefstallen die er in die periode gepleegd werden. Daarbij werden onder meer parfum en een gsm buitgemaakt. 

De speurders dachten aanvankelijk dat Grégory C. achter het stuur van de Mercedes zat. Pas toen die man een verkeersboete kreeg, kwam aan het licht dat Geoffrey C. de naam van zijn broer had gebruikt. C. was in maart ontsnapt uit de gevangenis van Saint-Hubert, waar hij een celstraf van 8 jaar uitzat voor een overval op een seksshop in Namen. Volgens zijn advocaat schoot hij in paniek bij het zien van de politie. “Hij was immers al maanden op de vlucht. Mijn cliënt had echter nooit de bedoeling om in te rijden op de politie. Hij wilde hen enkel ontwijken.” Het openbaar ministerie vorderde voor de Waal 30 maanden cel. Voor zijn kompaan Joachim Z. werd 2 jaar cel gevraagd. Hij bekende enkel de diefstal van de Mercedes en werd voor de rest uit de wind gezet door C. “Hij was niet bij de diefstallen in Blankenberge en heeft me tijdens de achtervolging net gezegd dat ik niet mocht doorrijden.” Uitspraak op 17 januari.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.