Na wisselvallige eerste editie: vliegwedstrijd keert pas terug in 2020 én wordt weerbestendig

Deze piloot bood de toeschouwers wat extra spektakel.
Benny Proot Deze piloot bood de toeschouwers wat extra spektakel.
Er komt dit jaar géén nieuwe editie van de ‘Short Take Off & Landing’-wedstrijd op het strand van Knokke-Heist. Aanvankelijk zou er een tweede editie plaatsvinden tussen 16 en 19 mei, maar in samenspraak met het gemeentebestuur werd dat alsnog een halt toegeroepen. “Het is de bedoeling om in 2020 terug te keren met een groter en vooral weerbestendig event”, zegt schepen van Strand Anthony Wittesaele (Gemeentebelangen).

Knokke-Heist was tussen 14 en 17 juni vorig jaar het decor voor een absolute wereldprimeur. Voor het eerst probeerden vliegtuigjes op een zo kort mogelijke afstand op te stijgen en te landen op een strand. Het gemeentebestuur was laaiend enthousiast en hoopte dat het event kon uitgroeien tot een jaarlijkse publiekstrekker. De weergoden dwarsboomden echter de plannen. De eerste dag was bewolkt en er stak wind op, waardoor vliegen lang onmogelijk was. Daarnaast kampte het event met heel wat organisatorische problemen. Toch liet de organisatie van Short Take Off & Landing snel verstaan dat er in 2019 een nieuwe editie zou komen. Na samenspraak met het gemeentebestuur worden die plannen nu alsnog on hold gezet.

De vliegtuigjes op het strand hadden veel bekijks.
Benny Proot De vliegtuigjes op het strand hadden veel bekijks.

Terug in 2020

Schepen van Strand Anthony Wittesaele (Gemeentebelangen) benadrukt dat het gemeentebestuur ondanks de problemen tevreden was over de eerste editie. “Organisatorisch waren er uiteraard wat kinderziektes en het weer was verre van ideaal. Maar ik heb wel het gevoel dat alle neuzen van de betrokken instanties sindsdien in dezelfde richting staan”, aldus Wittesaele. De wedstrijd wordt dan ook niet definitief in de koelkast gestopt. Sterker: in 2020 zullen opnieuw vliegtuigjes te bewonderen zijn op het strand. “Het is de bedoeling dat het evenement groter wordt en dat het ook bij tegenvallende weersomstandigheden leuk kan zijn. Zo kunnen we meer randanimatie voorzien. Denk daarbij aan activiteiten in het casino of vliegtuigsimulatoren op het strand zelf”, gaat Wittesaele verder. 

V.l.n.r.: burgemeester Lippens, organisator Sam Ruthersford, Jan Morbee en Anthony Wittesaele.
Benny Proot V.l.n.r.: burgemeester Lippens, organisator Sam Ruthersford, Jan Morbee en Anthony Wittesaele.

Weinig marge

In theorie zouden de aanpassingen in enkele maanden tijd rond kunnen komen. “Alleen staan de getijden van de zee ons niet toe om het event op te schuiven naar een latere datum. Op dat vlak is er weinig marge. Daarom is er beslist om meteen te mikken op volgend jaar. Het geloof dat de wedstrijd een blijvend succesverhaal kan worden, is nog steeds intact. De reacties vorig jaar waren enthousiast en het is en blijft een spektakel dat in de hoofden van de mensen blijft hangen”, besluit de schepen. De kans is dus zeer groot dat het strand van Knokke in 2020 opnieuw wordt omgetoverd tot een internationale luchthaven. 

Een vliegtuigje landt op het Albertstrand in Knokke .
Foto Mariën Een vliegtuigje landt op het Albertstrand in Knokke .Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.